Ağız ve Diş Sağlığı

Anjino Pektoris ve Diş Ağrısı Arasındaki İlişki

Kalp kasının ihtiyacı olan oksijenin sağlanamamasına bağlı olarak ortaya çıkan, dinlenme veya nitratlar gibi anti iskemik ilaçlarla geçen rahatsızlık duygusu veya ağrılara angina pektoris denir.

Tipik anjino pektoris; psikolojik veya bedensel streslerde oluşur ve göğsün içinde kısa süreli (30 saniye ile 15 dakika arasında süren) sıkışma şeklinde bir ağrı gibi hissedilir.Ağrı göğüse, sol kola, omuzlara, boyuna, çeneye ve hatta alt dişlere yayılabilir. Sıklıkla beraberinde nefes darlığı, göz kararması veya bulantı gibi yakınmalar da olur.

Nedenleri arasında başlıca sigara, ateroskleroz, koroner arter spazmı, yüksek kolesterol ve ileri yaş gösterilebilir. Hastalar ağrıyı “Göğsüme biri oturmuş gibi ağırlık var “diye tarif ederler. Ağrı dışında, hastada objektif ve sübjektif hiçbir belirti yoktur. Ancak Anjino pektoris ağrısının alt çeneye ve dişlere vurması nedeni ile diş ağrısı ile karıştırılabilir. Buna benzer şikayetler hissettiğinizde dişhekimize veya tıp doktorunuza baş vurduğunuzda onlar ağrının kaynağının anjino pektoris mi yoksa diş kaynaklı mı olduğunu ayırt edebilirler. 

Dr. Dt. Ece Tatar Sidal

   Anjinli hastada ağrıyı provoke edici faktörlerden kaçınmak gereklidir. Anjino pektorisin dişhekimliği açısından en önemli yönü üzüntü, heyecan, stres gibi nedenlerden ortaya çıkabilmesidir. Anjino pektoris şüphesi bulunan hastaya müdahale veya çekim endikasyonu koyarken ihtiyatlı olmak gerekir. Çekim veya müdahalenin bir anjino krizi uyandırabileceği hatırlanmalıdır. Önlem olarak diş çekimi, periodontal operasyonun veya implant uygulamaları gibi cerrahi işlemlerin uygulanmasına mümkün olduğuna karar verildiği takdirde, müdahaleden önce, bir koroner vazodilatatörü verilmelidir. Lokal anestezi, tercihen adrenalinsiz ve yavaş yavaş verilmelidir.

    Kalp ve damar rahatsızlığı olan hastaların diş hekimi muayenesi sırasında bu konuda mutlaka hekimi bilgilendirmeleri gerekir. Ayrıca cerrahi müdahaleler öncesi dilaltı drajelerini yanlarında bulundurmalarında fayda vardır. Ancak bilinçli her hekim acil durumlar için gerekli önlemleri alacaktır.

     Sağlıklı günler dilerim.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir