Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

Annede Rh Alloimmunizasyonuna Neden Olabilecek Durumlar

 Op.Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu
Op.Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu

Annede Rh alloimmunizasyonuna neden olabilecek durumlar:
Bu durumlar Rh(-) annenin Rh antikoru oluşturmasına neden olabilecek durumlardır.

  • Kan transfüzyonu,
  • Gebelik veya doğum sırasında Rh (+) bebekten anneye kan hücresi geçmesi,
  • Kendiliğinden ya da istemli düşük,
  • Küretaj,
  • Dış gebelik,
  • Plasentanın (bebeğin eşi) erken ayrılması,
  • Anne karnına gelebilecek darbe ve travmalar,
  • Amniyosentez (Anne karnından bebeğin suyunun alınması),
  • CVS (Koryon villus biyopsisi),
  • Kordosentez (Bebeğin kordonundan kan alınması),
  • Eksternal sefalik versiyon (Ters duran bebeği çevirme işlemi günümüzde yapılmamaktadır.)

 Biraz da halk dilindeki Kan Uyuşmazlığı iğnesinden yani Anti-D gama globulinden bahsedelim. Anti-D Ig kan uyuşmazlığında anne ve bebek arasındaki etkileşimi engellemek için yapılan bir imunoglobulin ilaçtır. Genellikle kalçadan kas içine yapılır  fakat intravenoz (damardan) yapılan formları da mevcuttur. İlk olarak iğne 1968 yılında bulunmuş olup bulunuşundan sonra kan uyuşmazlığına bağlı olan  ölümler gözle görülür derecede azalmıştır. Anti-D Ig’nin etki mekanizması ; bebekten anneye geçebilecek eritrositlerin yabancı olarak algılanıp annenin bunlara karşı antikor oluşturmasını engellemektir.

   Eğer kan uyuşmazlığından bebek etkilenmiş ise annenin oluşturduğu antikorlar bebek kanındaki eritrositleri parçalayıp çözeltecek ağır anemi ve Hidrops Fetalis dedigimiz ağır tabloyu oluşturacaktır dedik.Biraz da Hidrops Fetalis’ten bahsetmek isterim. Hidrops Fetalis bebeğin özellikle vücut boşluklarında olmak üzere ,çeşitli dokularında sıvı birikmesi ve vücudunun genel olarak ödemli bir hal almasıdır.

Bebekte cilt ödemi, asit, plevral efuzyon, perikardiyal sıvı birikmesi olabilir. Sıklıkla polihidramnios (bebeğin amniyos mayisinin artmış olması) görülür.
Bebekteki bu Hidrops Fetalis ,kan uyuşmazlığında olduğu gibi immunolojik bir nedenden kaynaklanıyorsa Immun Hidrops Fetalis,diğer adıyla Eritroblastozis Fetalis, adını alır. Immunolojik olmayan bir nedenden kaynaklanıorsa Non-Immun Hidrops Fetalis adini alır. Ben simdi size Immun olan ,Kan Uyuşmazlığından kaynaklanan Hidrops Fetalis hakkında bilgi vermek istiyorum.

Hidrops Fetalis’lerin %10u Immun nedenlere bağlı olur ve Eritroblastozis Fetalis adini alir.Anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığına bağlı olarak bebekte ağır anemi ve generalize ağır ödem tablosu oluşturduğunu yazmıştım. Bu mekanizmadaki asil neden kalp yetmezliğinin oluşabilmesidir. Bunun yani sıra anemiyi 
kompanse etmek için ekstrameduller hematopoez ( karaciğerde hematopoez) oluşması ,buna bağlı karaciğer harabiyeti ve portal hipertansiyon oluşması da 
hidropsa yol açan nedenlerdir. Immun Hidrops Fetalis dediğimiz Eritroblastozis Fetalis’in en sik nedeni Kan Uyuşmazlığı dediğimiz Rh Uygunsuzluğu’dur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir