Bağımlılık

Bağımlılık hakkında yanlış bilinen inançlar

Bağımlılığı anlamak iyileşmek için ilk basamaktır. Bununla beraber bağımlılıkla ilgili yanlış bilinen inançlar madde bağımlısı kişileri, yakınlarını ve sağlık çalışanlarını tedavi sürecinde olumsuz etkilemektedir. Bunlardan en yaygınları şunlardır;

Uzm. Dr.Mehmet Bayın
Uzm. Dr.Mehmet Bayın

Mit: Bağımlılık iyileşmez.

Gerçek: Bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.

Bağımlı hastalar sıklıkla bir çıkışın olmadığına inanırlar. Bu inancın kendisi hastanın, yakınlarının ve sağlık çalışanlarının çabalarını olumsuz etkileyerek bağımlılığın devam etmesine katkıda bulunur. Oysa bağımlılık için etkili tedaviler vardır.

Mit: Ben bağımlı olmam

Gerçek: Herkes bağımlı olabilir.

Bağımlılığın herhangi bir ırk, cinsiyet veya eğitim düzeyiyle bir ilgisi yoktur. Diğer birçok hastalık gibi bağımlılıkta kalıtsal özelliklerin olduğu ve belirli çevresel etkenlerle ortaya çıkma ihtimali artan bir hastalıktır.

Mit: Bağımlılık sadece irade meselesidir.

Gerçek: Bağımlılık bir beyin hastalığıdır.

Kişiler bağımlı olmayı seçmedikleri gibi sadece istemekle kolayca bağımlılıktan kurtulamayabilirler. Çünkü bağımlılık yoğun ve uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir beyin hastalığıdır. Tolerans ve yoksunluğun kısır döngüsünde bulunan hastalar etkin tedavilerle bu süreci atlatabilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir