Bağımlılık

Bağımlılık sorunları emdr ile tedavi edilebiliyor mu?

Aşırı yeme, alkol alma, uyuşturucu madde kullanma, alışveriş yapma, internete girme, aşırı çalışma (işkoliklik), aşırı seks yapma, sigara kullanma ve her türlü diğer bağımlılık türünün çözümünde EMDR en etkili psikoterapi yöntemidir. Bağımlılık türleri ile çalışırken psikoterapistin çalıştığı bağımlılık türü konusunda uzman ve deneyimli olan bir klinik psikolog olması zorunluluktur.

Dr.Öğr.ÜyesiErcüment Doğan
Dr.Öğr.ÜyesiErcüment Doğan

Bütün bağımlılık türlerinde temel neden geçmiş dönem travmaların yarattığı travmatik stres birikimidir. Bu stres birikiminin yol açtığı gerginlik ve huzursuzluk duyguları kişiyi bu olumsuz duygulardan kurtulmak için belirli davranışlara iter; kişi tok olsa da bir şeyler yemek ister, abartılı bir şekilde alkol alır, uyuşturucu kullanır, abartılı bir biçimde alışveriş yapar, saatlerini internete geçirir, aşırı sigara içer, aşırı çalışır, gelişigüzel cinsellik yaşar. Kişi bu davranışları aşırı ölçüde sergilediğinde içinde bulunduğu gerginlik, huzursuzluk gibi olumsuz ruh hallerinden geçici bir süreliğine kurtulur. Kişi bu davranışları aşırı bir şekilde sergilemeden huzursuzluk ve gerginliğinden kurtulamaz, böylelikle bağımlılık gelişmiş olur.

EMDR yöntemi ile kişide gerginlik ve huzursuzluk duygularına yol açan travmatik stres birikimi eritilir, böylece kişinin gerginliği ve huzursuzluğu ortadan kaldırılmış olur. Sonuç olarak, gerginlik ve huzursuzluğu kalmayan kişinin bu olumsuz duygulardan kurtulmaya çalışmasına ve bağımlılık davranışlarına yönelmesine da gerek kalmaz ve böylelikle bağımlılık, hangi türden bir bağımlılık olursa olsun, kendiliğinden ortadan kalkar.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir