KBB (Кulak Burun Boğaz)

Bayram tatilinde kulaklara dikkat

Ramazan Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesiyle 3 günlük tatil sürecini fırsat bilen herkes deniz ve havuzlara akın ediyor. Ancak kalabalık deniz ve havuzlar kulak enfeksiyonlarına sebep olabiliyor. Havaların ısınmasıyla fırsat bulan herkes kendini denizin ya da havuzun serin sularına bırakıyor. Sıcak-nemli ortamda yaşamak ve sık suya girmek de dış kulak iltihabına (yüzücü kulağı) sebep olabiliyor.

Prof. Dr. Mustafa KAZKAYASI
Prof. Dr. Mustafa KAZKAYASI

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler deniz ve havuzlara koşuyor. Deniz ve havuz gibi nemli alanlar ise kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Sık sık denize ya da havuza girmek kulaklarda eksternal otite sebep olabiliyor. Dış kulak yolu ve kulak kepçesi enfeksiyonu olan eksternal otit, Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir.

Dış kulak iltihabının önüne geçmek için ne yapılmalı

Dış kulak iltihabı sık sık suyla temas edildiğinde oluşur. Kulaklar mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışılmalıdır. Yüzme, banyo veya duştan sonra kulaklar ince bir bez ile kurulanmalıdır. Saç kurutma makinesi düşük devirde kullanılarak dış kulak yolunun kurutulmasında yardımcı olabilir. Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanılmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir