Böbrek Hastalıkları

Böbrek kistlerinden korkmayın! Böbrek kistlerinde laparoskopik cerrahi

Çoğu kişinin böbreğinde kolayca oluşabilen kistler, son yıllarda hastayı çok rahatsız etmeden konforlu bir biçimde alınabiliyor. Laparoskopik cerrahi yöntemi sayesinde hasta, birkaç gün içinde taburcu ediliyor!

Böbrekler, kanı süzerek atık maddeleri idrar şeklinde vücuttan uzaklaştırmakla görevli organlar. Bu işlev sırasında kan milyonlarca kanalcıktan geçer; atılacak bölüm mesaneye iletilirken, vücutta tutulması gereken faydalı maddeler tekrar kana verilir. Bu kanalcıklardan bazılarının tıkanması, gerisinde giderek idrarın birikmesine ve kanalların genişlemesine neden olur ve kist adı verilen patolojik durum ortaya çıkar.

Kanserle karıştırılmamalı Böbrek kistleri genellikle iyi huylu oluşumlardır ve kötü huylu hastalıklara dönüşmeleri nadirdir. Ancak aslında kanser olarak ortaya çıkan ve ilk görüntüsü itibarıyla kiste benzeyen oluşumları, karıştırmamak gerekir. Kistin kötü huylu olmasına işaret eden bazı özellikler varsa, mutlaka tedavi edilmeli ve parça ameliyatla çıkarılmalıdır.

Op. Dr.Alper Başakcı
Op. Dr.Alper Başakcı

6 cm.’den küçük kistler takip edilmeli
Böbrek kistlerinin çoğu küçük, iyi huylu ve önemsizdir. 6 cm.’den küçük kistlerin tedavisi gerekmez. Yılda bir kez ultrasonla takip edilmeleri yeterlidir. Böbrekler kanalcıklardan oluşmuş organlar olduğu için kistler yaygın olarak görülür. 50 yaşın üzerindeki insanların yarısından fazlasında böbrek kisti bulunmaktadır.

6-7 cm.’den büyükleri çıkarılmalıYaklaşık 6-7 cm. civarındaki kistler büyük kabul edilebilir ve böbreğe baskı yaparak organın çalışmasını bozabilir. Kistler nadiren böbrek damarına baskı yaparak hipertansiyona da yol açabilir. Bu durumlarda, kistin kendisi kötü huylu olmasa bile, böbreğe zarar vermesi ihtimali nedeniyle çıkarılmaları gerekir.

Laparoskopi cerrahi yöntemi
Böbrek kisti ameliyatları günümüzde hemen hemen bütün böbrek ameliyatları gibi sıklıkla laparoskopik olarak yapılmaktadır. Eskiden uygulanan böbrek kistini iğneyle boşaltma şeklindeki girişimler, kistin kısa süre içerisinde tekrarlaması nedeniyle artık günümüzde neredeyse terk edilmiştir. Laparoskopik kist ameliyatında anestezi altında ve ameliyathane şartlarında hastanın cildine üç adet 0.5 cm.’lik kesi yapılarak ince aletlerle içeri girilir ve kistin içeriği boşaltılarak kist duvarı çıkarılır. Duvar tamamen çıkarıldığı için aynı kistin tekrar etme olasılığı bulunmaz. Ancak hastanın bünyesinde kist oluşmasına meyil olduğu durumlarda yeni kistler oluşabilir ve gerekirse aynı şekilde tedavi edilebilirler.

Ameliyat sonrası hasta bir günde taburcu edilebiliyor Laparoskopik ameliyatlarda nekahat dönemi hasta için genellikle çok rahattır. Vücutta büyük bir cilt ve daha da önemlisi kas kesisi olmadığı için hasta ameliyattan bir veya iki gün sonra taburcu olabilir. Laparoskopik böbrek ameliyatları karından yapılabildiği gibi bel bölgesinden doğrudan böbreklerin olduğu alana ulaşılarak da yapılabilir. Hangi yöntemin uygulanacağı, kistin böbrekteki konumuna ve cerrahın deneyimine göre değişmekle birlikte, belden yapılan laparoskopik teknikte karın havayla şişirilmediği için karın içindeki gerginliğe bağlı ağrı daha az olmakta, ameliyat sonrasında hastalar kendisini daha konforlu hissetmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir