Genel Cerrahi

Boyun fıtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri

Bazı meslek gruplarında özellikle de şoför, ağır iş yapan işçiler, öğretmenler ve masa başı çalışanlarında görülen boyun fıtığı toplumda oldukça yaygın görülen tehlikeli bir hastalıktır. Günlük ve sosyal hayatımızı olumsuz şekilde etkileyen ek rahatsızlıklara neden olan boyun fıtığı için erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden boyun fıtığı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak hastalar için erken teşhiste çok önemlidir.

Boyun fıtığı neden olur?

Boyun fıtığı birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Sürekli olarak aynı noktaya bakmak, hareketsiz kalmak, egzersiz yapmamak, duruş bozukluğu, masa başında çok vakit geçirmek ve soğuk klimalara maruz kalmak boyun fıtığı nedenleri arasında sayılabilir.

Boyun fıtığı görülme riski kişinin fiziksel yapısına bağlı olarak da artabilir. Özellikle uzun boylu ve zayıf insanlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Bu kişilerin boyun hastalıkları konusunda daha dikkatli olmaları ve egzersiz yapmaya önem vermeleri elzemdir. 

Uygunsuz çalışma ve uyuma pozisyonları da boyun ağrılarını ve dolayısıyla fıtığı tetiklemektedir. Özellikle bankacılık, öğretmenlik ve şoförlük gibi meslek grubu mensubu insanlarda daha sık görülür. Ayrıca trafik kazası, travma, stres kaynaklı sinir kasılmaları gibi etkenler sonrasında da boyun fıtığı görülebilir.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? 

Genel olarak boyun fıtıklarını iki grupta ele almak mümkün. Bunlardan birincisi henüz fazla ilerlememiş ve ameliyatsız tedavilerle iyileşmesi mümkün olan gruptur. İkinci grup boyun fıtıkları ise ilerledikleri için sadece ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Ameliyatın riskli geçmemesi için boyun fıtığı erken tanısı çok önemli bir yer teşkil eder. Boyun fıtığı belirtilerinden en önemlisi ve ilki ağrıdır. Boyun bölgesindeki şiddetli ağrı, fıtığın belirtisi olabilir. Üstelik bu ağrılar sadece boyun bölgesinde oluşmaz, baş, kol ve hatta bacak kısımlarında da görülebilir. Ağrıyan kollarda uyuşukluk hissi ve güç kaybı da beraberinde görülmektedir. Ayrıca baş dönmesi, dengesizlik, boyun tutulması ve yürüme güçlüğü de önemli boyun fıtığı belirtilerindendir. Boyun ağrısı; boyun düzleşmesi, boyun tutulması, boyun bölgesi tümörleri, sırtta dar kanal ve sırt bölgesi tümörü gibi başka problemlerin de habercisi olabilir.

Boyun fıtığı tedavisi 

Boyun fıtıklarına her zaman cerrahi yolla müdahale edilmez. Eğer boyun fıtığı ilk aşamada ise ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca ağrıların, kas spazmlarının ve sinir kökünde oluşan ödemlerin azalması amacıyla farklı ilaç tedavileri de verilebilir. Boyun hareketlerini sınırlamak amacıyla boyunluk kullanımı da ağrının azalmasına yardımcı olur. Fıtığın ilerlemesini durdurmak için ortopedik boyun fıtığı yastık kullanımı da fayda sağlayabilir.

Boyun fıtığı tedavisi için ilaçların yanında fizik tedavi yöntemleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Boyun fıtığı masajı, sağlık profesyonelleri tarafından önerilen diğer bir tedavi yöntemidir. Özellikle fizyoterapistler tarafından düzenli bir şekilde yapılan fizik tedavi uygulamaları ve boyun fıtığı masajı rahatlama sağlayabilmektedir. 

Kuvvet kaybı ve ağrının artığı, tedavilerin sonuç vermediği durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Boyun fıtığı ameliyatı tecrübeli ve uzman bir hekim tarafından yapıldığında oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir