KBB (Кulak Burun Boğaz)

Burun ameliyatlarında kanama

Burun estetiği ameliyatlarından sonra hasta üzerinde fiziksel birçok değişiklik ve etki görülecektir. Birçok sonuç, ameliyatların doğal etkilerinden sayılır ve normal karşılanır. Bu etkiler içerisinde yer alan kanama faktörü, hastaların en tedirgin olduğu kısmı oluşturmaktadır. Burun ameliyatlarında kanama olması, ortada operasyonla ilgili bir sorunun olup olmadığını hastalara düşündürür. Özellikle kanama şiddeti ve süresine göre de bu düşünceler devam edebilir. Burun ameliyatından sonra kanama olmasının birçok nedeni olmakla birlikte, beklenen bir durum olduğu öncelikle belirtilmelidir. Ameliyat öncesinde hastalar meydana gelecek etkiler hakkında bilgilendiği takdirde, daha rahat şekilde ameliyata girebilirler.

Burun estetiği, ameliyatlar içerisinde en kapsamlı ve zor uygulamalardan birisidir. Özellikle kapsamlı bir burun değişimi sonucunda dokular, kemikler ve burun içerisindeki yapılanma da büyük ölçüde değişiklik gösterecektir. Bu nedenle ilk zamanlar kanama olması çok normaldir. Peçeteye gelecek kadar yoğunlukta olan kanamalar ilk bir hafta içerisinde görülebilir. Kanamanın özellikle ilk 2 gün boyunca devam edeceği bilinmelidir. Kanamalar, sızıntı ve damlama şeklinde kendisini göstermektedir. Aşırı baskılı bir şekilde peçete kullanımından kaçınılmamalıdır. Kanamanın durdurulması için yapılacak yanlış müdahaleler, aksine kanamaların artmasına yol açabilir.

Op. Dr. Ebru TOPUZ

Kullanılan bazı ilaçlar da ameliyattan sonra kanama yapabilir. Kanı sulandıran ve kanamaların kesilmesini engelleyen bu ilaçlar karşısında da doktora bilgi verilmelidir. Önüne geçilmeyen bir kanama, burun bölgesinin iyileşmesini de geciktirecektir. Hastaların sürekli olarak baş aşağı şekilde durması, yatarken yanlış pozisyonları tercih etmesi ve ilaç konusu kanamaların artmasına neden olacak etkenlerdir. Özellikle ilk bir ay burun bölgesi her zaman sabit kalacak şekilde davranılması gerekir.

Oldukça yoğun şekilde devam eden ve bir türlü kesilmeyen kanamalar karşısında hastalar doktorlarına danışmalıdır. Bununla birlikte hastanın burun bölgesine iyi bakmaması, darbe, aşırı hareketli olma durumu ve baskı sonucunda burun bölgesi zarar görebilir. Olumsuz etkiler ile birlikte de kanamalar meydana gelebilir. Hasta böyle bir durum karşısında kanama için doktora gidecekse, mutlaka doktoruna da detaylı şekilde bilgi vermelidir. Ameliyatlı olan bölgeye verilen bilgiler eşliğinde müdahale edilecektir. Kanamaların büyük bir müdaheleyi gerektirmeyeceği de bilinmeli ve hastalar bu konuda endişe etmemelidir.

Burun ameliyatları sonrası kanama olması karşısında hastalar sakin olmalı ve bu durumun hem iyileşme hem de operasyon sonrası sürecinin doğal bir parçası olduğunu kabul etmelidir. Kanamaların oluşmasından sonra hastalar kendi durumunu takip etmeli ve olağandışı bir sonuç karşısında doktorlarına hemen bilgi vermelidir. Aynı şekilde hastaların burun bölgesine iyi bakmaması durumunda da kanamalar ile karşılaşabileceğini unutmaması ve dikkat etmesi beklenmektedir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir