KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği (rinoplasti) hakkında her şey!

SEPTORİNOPLASTİ

Burun boşluğunu daraltan ve nefes almayı zorlaştıran burun orta bölümünü oluşturan kıkırdak ve kemik yapının eğriliğini (Deviasyon) düzelterek burundan nefes almayı sağlamak ve burunun dış görüntüsünde arzulanan değişiklikleri yapmaya SEPTORİNOPLASTİ denir. Sadece burun içi kemik ve kıkırdakların eğriliklerinin düzeltilerek nefes almayı sağlayıcı operasyona SEPTOPLASTİ , yalnızca burunun dış görüntüsündeki değişiklikleri sağlayıcı operasyona RİNOPLASTİ denir.

AMELİYAT ÖNCESİ GÖRÜŞME

Prof. Dr. Fatih BORA

Ameliyat öncesi operasyonu gerçekleştirecek hekime tüm burun şikayetlerini belirtmek uygun olur. Nefes alma şikayeti olup olmadığı, burun ve geniz akıntısı olup olmadığı , baş ağrısı olup olmadığını belirtilmelidir. Burun şekil sorunlarını ve nelerin düzeltilip, nelerin düzeltilmeyeceğini operasyonu yapacak hekimle tartışmak yerinde olur.

Ameliyat sonrası beklentilerin gerçekleşmesi konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Ameliyat öncesi ve sonrası doktorunuzla birlikte davranmanız sizi ve doktorunuzu rahatlatacaktır. Yardımlaşma tüm ameliyat döneminizi zevkli bir uğraşı haline dönüştürecektir.

AMELİYATIN AMACI NEDİR?

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burnu yapmaktır. Bu cerrahi işlem sırasında cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların varlığı ve daha önce geçirilen burun ameliyatları başarı oranını belirler. Yüzünüze en uygun burunu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir.

AMELİYAT SONRASI

Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan, estetik amaçlı ameliyatlardır. Ameliyat süresi , ameliyatın açık veya kapalı teknikle yapılmasına göre , 2 – 4 saat arasında değişir.

Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülür. Burun içinde ortalama 24 – 48 saat kalacak burun içi tampon ve burun dışını saran alçı veya benzeri bir splint olacaktır. Ameliyat sonrası genellikle ağrılı geçmez. Basit ağrı kesiciler ile bu dönem oldukça rahat geçer. Burun içi tampon alındıktan sonra nefes alma normale döner. Sıcak olmayan bir mekanda oturur durumda istirahat önerilir.

BURUN ESTETİĞİ SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Burun üzeri alçı 7 – 10 gün arasında kalacağı için, ıslanmaması gerekir.

Ameliyattan hemen sonra gözlerin etrafına soğuk uygulanmasına başlanır. Klasik yöntemle saatte 10-15 dk. şeklinde aralıklı soğuk uygulanması gözlerin etrafındaki morluk ve şişlik oluşumunu azaltır. Buz uygulanmasına 1-2 gün daha giderek azalacak şekilde devam edilmesi faydalıdır.

Dişlerinizi ilk 10 gün yumuşak fırça ile fırçalamanız gerekir.

Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durunuz.

Burnunuzdaki splint alınıncaya kadar buharlı ve nemli ortamda bulunmayınız.

İlk bir hafta aşırı yüz hareketlerinden ve gülmekten kaçınınız.

Yüzünüze ve burnunuza ilk 4 hafta süreyle sert bir şekilde dokunulmasına müsaade etmeyiniz.

Operasyonu takip eden 3 ay boyunca aşırı güneş ışığından uzak durunuz. Aşırı sıcak burnunuzda ödeme yol açacaktır.

Ameliyat sonrası göz kapaklarında ve yüzde şişme olabilir. Bu şişlikler ve morluklar ilk 4 gün artabilir. 4. günden sonra gerilemeye başlar ve 1-2 hafta içinde kaybolur.

Doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında ilaç almayınız.

Ameliyat sonrası 5 gün kontakt lens takmayınız.

16 hafta boyunca gözlük kullanmayınız. Sonraki dönemde çerçevesi hafif gözlükleri tercih ediniz.

Burun tamponu alındıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir