Ortopedi

Buzlu yollarda penguen gibi yürüyünüz

Kış geldi, karlar yağmaya başladı. Kar yağışı sonrası görülen buzlanma sonucu kayıp düşmeler artabiliyor. Düşme sonucunda bazen sakatlanmalar meydana gelebilir.Kafa travmaları, kemik kırıkları meydana gelebilir.

Karlı buzlu yollarda düşmemek için neler yapabiliriz.

1-Penguenlerin yürüyüşleri göz önüne getirdiğinizde; elleriniz açık durumda ve gövdeyi ağırlık merkezini öne alarak yürümek düşme riskini azaltır.

Op. Dr.Engin Kesgin
Op. Dr.Engin Kesgin

2-Eller serbest kalmalı, çünkü denge kaybında eller dengeyi sağlamakta ve vücudun düşeme esnasında diğer hayati organları koruyabilmek için ilk yükü eller almaktadır. O yüzden eller cepte yürümeyiniz. Vücuttan biraz açık vaziyette durmalıdır. Elleriniz üşüyor ve cebiniz koymak durumunda iseniz eldiven kullanmanız en iyi olacaktır. Yolda cep telefonu ile konuşmak tehlikelidir.

3-Zemine sağlam basmak gerek bunun içinde ayakkabınız altı lastikli , tırtıklı, geniş yüzeyli ve kaymaz özelikte yapılmış olmalıdır.Yüksek topuklu veya tabanı kösele ayakkabılar oldukça risklidir. Zemine sağlam basmanın yanında kısa adımlar ile yürünmelidir.

4-Hızlı aceleci davranılmaması gereklidir. Merdiven ve yükseklik rampa bulunan yerlerden kaçınınız veya trabazan varsa tutunarak yürüyünüz. Güneşin bulunmadığı veya az geldiği taraflarda yoğun buzlanma olacaktır. Gölgede kalan yerlerde gizli buza dikkat. Her an düşme riski vardır. Buzlu havalarda elinizde mümkünse Bir şey taşımayın. Örneğin yük taşırken düşebilirsiniz hatta kucağınızda çocuk varsa hem çocuk hemde siz yaralanabilirsiniz.

Bunlarla birlikte buzlanmanın olduğu saçaklar ve çatıların altından geçerken dikkatli olunmalıdır. Kar veya buz düşme riski kişileri yaralayabilir. Kaldırımda veya yolda yürürken araçlarında duramayabilir veya kayabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir