Dermatoloji – Cilt Hastalıkları

Cildinizi Yaza hazırlayın

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Meltem Cik Dikilitaş dermaroller ve dermapen uygulamalarını anlattı.

Uzm. Dr. Meltem Cik Dikilitaş, uygulandığı bölgede kollajen ve elastin liflerin üretimi artıran dermaroller ve dermapen uygulamalarının sivilce, kırışıklık, yara izi gibi birçok istenmeyen etkenle savaşabildiğini, cildi daha parlak ve sağlıklı bir forma getirebildiğini vurguladı.

Dermaroller Nedir?

Günlük hayatın stresi, beslenme alışkanlıkları, genetik yatkınlıklar gibi birçok faktör cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Yorgun cilt görünümü, kırışıklık, istenmeyen cilt lekeleri gibi birçok cilt sorununa çözüm olabilen bir işlem olan dermaroller, kollajen indüksiyon tedavisi olarak da anılmaktadır.

Dermaroller, üzerinde mikroiğneler bulunan silindir şeklinde bir cihazdır, aynı zamanda bu cihaz ile yapılan işleme de dermaroller denmektedir. Silindir şeklinin yardımı ile dermaroller cilt üzerinde yuvarlanarak işlem uygulanır.

Dermapen Nedir?

Dermapen uygulanış amacı, etkisi ve sonucu bakımından dermaroller ile aynı özelliklere sahiptir. Dermaroller ile arasındaki fark ise, dermapenin değiştirilebilir özellikte farklı milimetrelerde iğnelerinin bulunmasıdır. Dermapen iğnesi, işlemi yapan uzman tarafından işlemin sağlanacağı bölgeye uygun milimde seçilerek uygulama yapılabilmekte, aynı cihaz üzerinde yalnızca iğne boyutu değiştirilerek farklı bir bölgeye geçilebilmektedir. Dermaroller ve dermapen arasında amaç, uygulama, etki ve sonuç bağlamında herhangi başka bir fark bulunmamaktadır.

Dermapen ve Dermaroller Ne İşe Yarar?

Dermapen ve dermaroller kullanımı ile steril mikroiğneler kullanılarak cilt üzerinde küçük çaplı hasar oluşturmak ve cildin kendini yenileme mekanizmasını harekete geçirmek amaçlanmaktadır. Uygulama ile işlem yapılan bölgede kollajen ve elastin liflerin üretimi artmaktadır. Dermapen ve dermaroller esnasında cildin üst tabakası olan epidermise müdahale edilmektedir. Ayrıca işlem esnasında cilt yüzeyine, işlemi uygulayan uzman tarafından bakımın amacına uygun olarak seçilen ajan uygulamaları da yapılmaktadır. Uygulaması yapılan bu ajanlar, iğneler yardımıyla ciltte açılan mikrokanallar ile temas ettiğinden cilde daha hızlı ve etkili nüfuz edebilmektedir.

Dermapen ve Dermaroller Nasıl Uygulanır?

Uygulama öncesinde, işlemi yapacak uzman tarafından muayene gerçekleştirilir. Ardından işlemin sağlanacağı bölgeye gerekli sterilizasyon işlemi ve anestezik krem uygulaması yapılır. İşleme bölgenin uyuşması adına bir süre beklendikten sonra geçilmektedir.

Dermapen ve dermaroller iğneleri çok küçük olduğundan iğnelerin oluşturduğu hasar genellikle dışarıdan belli olmamakta, kişi işlem sonrası sosyal yaşantısına devam edebilmektedir. Uygulama ile sivilce, kırışıklık, yara izi vb. birçok istenmeyen etkenden kurtulabilmek, cildi daha parlak ve sağlıklı bir forma getirmek mümkündür.

Dermapen ve Dermaroller Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dermapen ve dermaroller işlemi ciltte büyük hasarlar oluşturmadığından genellikle işlem sonrası günlük yaşama devam etmekte bir sakınca bulunmamaktadır.  

Uygulama sonrası cildin bir miktar pembeleşmesi normal olarak görülmektedir. Daha hassas cilt yapısına sahip kişilerde uygulama sonrası sıcaklık hissinin eşlik ettiği kızarıklıklar görülebilse de bu kızarıklık genellikle aynı gün içinde azalmakta ve birkaç gün içinde yok olmaktadır. 

Dermapen ve dermaroller işleminden dört saat sonra uygulamanın yapıldığı bölge, uygun bir temizleyici ile yumuşak bir şekilde yıkanabilmektedir. Uygulamanın ertesi gününden itibaren 50+ faktör güneş kremi kullanımı ve ek olarak bir süre güneşten korunmak önerilmektedir.  Uygulamayı yapan uzmana uygulama sonrası dikkat edilecekler danışılarak, önerdiği talimatlar mutlaka uygulanmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir