Cinsel Sağlık

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın yolları

Cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlar ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara, bu hastalıkların belirtileri ve korunma yollarına değinen Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Adayener, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda idrarda yanma hissi, özellikle vajinal ve peniste görülen akıntı, genital bölgede görülebilen siğil benzeri lezyonlar gibi belirtiler var. Bu hastalıklardan korunmak için güvensiz ilişkilerde korunulmalı, genital bölge sık aralıklarla muayene edilmeli, yıllık kontrol ve tarama testleri ihmal edilmemeli, ortak kullanımı olan yerlerde havlu, giysilerin temiz olduğundan emin olunmalı“ dedi. Prof. Dr. Cüneyt Adayener, cinsel sağlığı korumakla ilgili önemli bilgiler verdi.

Gözle görülür belirti ve ağrının olmadığı durumlarda yeterince korunmamak, ortak eşya kullanmak, tarama ve muayene olmamak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birine yakalanma tehlikesi taşıyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tekrarlama ve daha ciddi hastalıklara dönüşebilme ihtimali ise yüksek.

HPV kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir

Tüm dünyada cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık rastlanılan tür HPV (Human Papilloma Virus) adlı virüstür. 40’tan fazla tipi olan HPV, genital bölge, ağız veya boğazı tutabilir. O kadar sık görülür ki, aktif cinsel yaşamı olan bir erkek veya kadının, hayatı boyunca herhangi bir tip HPV ile karşılaşma ihtimali hep yüksek olarak değerlendirilir. Vajinal, anal veya oral yolla bulaşabilir. Cinsel partnerinizde herhangi bir belirti olmadan bile size bulaştırabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu hastalığın bazı tipleri, genital bölgede siğillere ve kadınlarda rahim ağzı kanserine de neden olabilir. Son yıllarda kullanılan aşıların ise koruyucu özelliği var.

Klamidya erkeklerde kısırlığa sebep olabilir

Cinsel yollarla bulaşan bir diğer hastalık türü, bakteriyel bir enfeksiyon olan Klamidya’dır ve en az HPV kadar sık görülür. İlk belirtileri, penis veya vajinada akıntı ve idrar yapma sırasında yanmadır. Enfekte kişiden penis, vajina, anüs veya ağız yoluyla bulaşır. Hatta hamile bir kadın yenidoğan bebeğine doğum kanalı yoluyla bu hastalığı bulaştırabilir. Klamidya tekrar edebilen bir hastalıktır ve bu hastalığa yakalanmış olmak, ileriki zamanlarda tekrar yakalanılmayacağı anlamına gelmez. Hastalığın tanısı, laboratuvar tetkikleri ile konur. Doktorun uygun gördüğü antibiyotikler kullanılarak genellikle 5-7 günlük süre içinde tedavi edilebilen klamidya, eğer müdahale edilmezse ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kadınlarda pelvik inflamatuar hastalığa, erkeklerde ise kısırlığa neden olabilir.

Trikomonas vajinal akıntısı olan kadınların yüzde 5-9’unda görülüyor

Kişiden kişiye cinsel ilişki yoluyla ve bir parazit aracılığıyla bulaşan bir diğer hastalık ise Trikomonas’tır. Türkiye’de yapılan birçok araştırmada, vajinal akıntısı olan kadınların yüzde 5-9’unda trikomonas varlığı tespit edilmiştir. Kadınlarda hastalık vajina veya dış idrar kanalı içinde gelişir. Erkeklerde ise penis içindeki idrar yolunda olur. Birçok kişide herhangi bir belirti olmasa da hastaların bir kısmı, idrar yapma sırasında yanma veya kaşıntı hisseder. Vajinal veya penil akıntı, bu hastalığın diğer belirtisidir. Tedavisi için doktorun uygun gördüğü antibiyotiğin kullanılması gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı