Sindirim Bozuklukları

Ramazan ayında sindirim problemlerine çözüm

Oruç vücudumuz için çok etkili bir detoks aslında .İftar ve sahur doğru bir şekilde yapıldığında ramazan sonunda toksinlerden arınmış daha sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olabiliriz.Bununla birlikte uzunca bir açlık ve susuzluk süreci olmasından dolayı bazı problemlerle karşılaşabilmekteyiz. Uzun süre vücudun aç kalması sonucu kan şekeri düşmekte ve bu durum da iftar sofralarında çok kısa sürede hızlı bir şekilde çok fazla besin tüketme isteğini doğurmaktadır.İşte ramazanda yapılabilecek en büyük yanlış budur.

Dyt.Serap Akdağ
Dyt.Serap Akdağ

İftar ve sahurda, birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz şikayetleri baş göstermektedir.

Ramazan ayı boyunca sindirim sistemi ile ilgili problemleri en aza indirmek için;

*Öğünlerinizi mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemelisiniz.

*Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemlerine de dikkat etmekte fayda var. Çok yağlı ve kızartma usulü pişirilmiş yiyecekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyecekleri tercih etmek sizi mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlıktan koruyacaktır.

*İftar zamanı uzun süren açlığın sonrasında otomatik olarak enerji yoğunluğu fazla olan besinlere yönelme isteği olabilir,ancak onun yerine orucunuzu kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açabilirsiniz.Bu kuru meyvalar ramazanda oluşabilecek kabızlığa karşı bize yardımcı olacaktır.

* İftarda oda sıcaklığında su ile orucu açıp çok sıcak ve acılı baharatlı olmayan yoğurtlu veya kurubaklağilli çorbalarla devam edilmeli.İftarda tüketeceğiniz çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır hem de mide doygunluğunuzu arttıracaktır.Çorbamızdan sonra midenin biraz kendisini toparlaması için 15 dakika kadar ara verilip daha sonra ana yemeğe geçilmelidir.

*Sahurda da iftarda da acılı,ekşili ve asitli içeceklerden mutlaka kaçınınız.

*Koyu çay ve kahve tüketmeyiniz. Çay ,kahve diüretik içeceklerdir.Vücudun su ihtiyacını arttıracağı için ramazanda tüketimi sınırlandırılmalıdır.İftardan sonra mideyi rahatlatacak bitki çayları tercih edilebilir.Özellikle rezene çayı mideyi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

*Ramazanda sıvı tüketimi çok önemli.Hem sıvı-elektrolit dengesi hem de bağırsak hareketleri için bol sıvı tüketilmeli.Yetersiz sıvı alımında özellikle kabızlık şikayetleri baş gösterebilir.Bu durumda başta su olmak üzere evde yapılmış komposto ,hoşaf ve ayran tüketilmeli.Bağırsak florasının daha sağlıklı çalışabilmesi için probiyotik desteği alınabilir.Probiyotik yoğurt, kefir sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.

*Salatalarda mutlaka semizotu bulundurulmalı.Semizotu bol miktarda lif içerir bu sayede bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olur .

*Kuru kayısı , kuru erik, kuru incir ve kuru hurma doğal laksatif etkili meyvelerdir.Bu meyvelerin porsyon ölçülerine dikkat ederek tüketebilirsiniz.

*Lif oranı yüksek beslenme ramazan ayı boyunca da çok önemli.İftar sofralarında kurubaklagiller ,tam tahıllar ve sebzelere mutlaka yer verilmeli.

* Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, barsak hareketlerini düzenlemek, kan şekeri dengesini sağlamak için vazgeçilmez olan fiziksel aktiviteyi ramazan ayında da ihmal etmemekte fayda var. İftardan 1 saat sonra, orta tempoda 30 – 45 dakikalık yürüyüşler yapmaya gayret ediniz.

Ramazan ayını sağlıkla geçirmeniz dileklerimle…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir