Göğüs Hastalıkları

Çocuklarda Alerjik Astıma Dikkat!

Astım solunum yollarının duyarlı olmasına bağlı olarak, çeşitli uyaranlara karşı aşırı yanıt vermesi sonucunda, tekrarlayan nefes darlığı, öksürük, hırıltı, hışıltı, göğüs ağrısı atakları ile karakterize, geri dönüşümlü bir hava yolu hastalığıdır.

Çocuklarda görülen astım hastalığının sıklığı giderek artmaktadır. Bunun nedeni olarak birçok neden öne sürülmüştür. Hijyen hipotezi yapılan çalışmalar sonucunda, sıklığın artışında en çok kabul gören neden olmuştur.

Hijyen Hipotezi Nedir?

İmmun sistemin (bağışıklık sistemi) erken gelişim döneminde yeterince mikroba maruz kalmaması sonucunda oluşan immun sistem dengesizliğinin, alerjik hastalıkları artırdığı hipotezidir. Şehirde yaşayan ailelerin çocuklarında alerjik hastalık sıklığı yüksektir. Erken dönemde probiyotik kullanımının özellikle ilk 4 yaşta astım ve alerjik bronşit gelişimini azalttığı gösterilmiştir. Erken dönemde çiftlik hayvanlarıyla temas, alerjik hastalıkların gelişim riskini azaltır.

 Hijyen hipotezi dışında alerjik hastalıkların gelişiminde önemli olan faktörler nelerdir?

 Astım gelişiminde genetik faktörler çok önemlidir. Astımlı çocukların ailelerine bakıldığında ebeveynlerde veya kardeşlerde de benzer şekilde alerjik hastalıkların olduğu görülmüştür. Sigara kullanan kişilerin bulunduğu bir evde yaşamak, hava kirliliği, beslenme şekli; astım ve alerjik hastalıkların gelişimindeki diğer nedenlerdir.

Astım hastalığında hangi belirtiler görülür?

Astım hastalığının kliniği değişik biçimlerde karşımıza çıkabilir. En sık karşımıza çıkış şekli özellikle geceleri başlayan öksürüktür. Gündüzleri neredeyse tamamen normal olan çocukta gece başlayan öksürük mevcuttur. Astımda geceleri artan öksürük sık olmakla birlikte gece öksürüklerinde astım dışında reflü hastalığı, kronik sinüzit, geniz eti hastalığı da akla gelmelidir. Astımlı çocuklarda öksürük yattıktan 1-2 saat sonra başlarken, reflüde yatar yatmaz başlar. Geniz akıntısında ise öksürük yatar yatmaz başlayabileceği gibi sabah kalkmadan önce de başlayabilir. Astım öksürüğü, ciddi öksürük ve sıkışmaya bağlı çocuğu uyandırabilirken, genellikle geniz akıntısındaki öksürük, çocuğu uykudan uyandırmaz.  Egzersiz sonrası astım ataklarının tetiklenmesi, astımlı hastalar için tipiktir. Özellikle kuru ve soğuk havalarda yapılan egzersizler atakları daha fazla tetikler. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında; enfeksiyonun akciğere inmesi, hava yollarında sıkışıklık yaparak, solunum sıkıntısına yol açması, basit üst solunum yolu enfeksiyonlarının bile çok uzun sürede iyileşmesi; astım hastalarında sık görülen belirtilerdir.

 Aeroallerjenler (polenler, ev tozu akarı, mantarlar) veya hava kirliliği ile karşılaştığında hastanın nefes darlığı ve öksürüğünün başlaması, bunun verilen ilaçlarla hızlı şekilde düzelmesi astım için spesifik bulgulardandır.

Astım tanısı nasıl konulur?

Astımın tanısı, esas olarak klinik bulgularla ve astım ilaçlarına verilen cevap ile konulur. Tanı öncesi laboratuvar testleri olsa da bu testlerin hiçbiri spesifik testler değildir, sadece doktoru yönlendirici testlerdir. Eğer altta yatan bir alerji varsa bununla ilgili alerji testleri istenebilir. Koopere olabilecek (işbirliği yapabilecek) çocuklarda solunum fonksiyon testleri kullanılabilir.

Astım tedavisi nasıl yapılır?

Astım tedavisinin nasıl yapılacağı esas olarak hastalığın şiddeti ile bağlantılıdır. Hafif şiddette bir astımda yalnızca atakları tetikleyecek faktörlerden kaçınmak yeterli olabilirken, daha şiddetli vakalarda ataklar anında akciğer genişletici ilaçlar kullanılabilir, sık tekrarlayan vakalarda akciğerdeki reaksiyonu baskılayacak sürekli ilaç kullanımı tedavi seçenekleri arasına alınabilir.

 Astım tedavisinde ilaçlar kişinin astım hastalığını ortadan kaldırmaz. Esas olarak atakları ve astımın kötü etkilerini düzeltir. Astım yaş ilerleyip, akciğerler daha duyarsız hale geldikçe ilaçlar azaltılabilir, kesilebilir.

 Astım benzeri belirtiler en sık 3 yaş altında görülür, yedi yaşına geldiğinde alerjik ataklar ciddi manada azalır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir