Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklarda Diş Sağlığının Önemi

Özel Medar Hastanesi Sakarya Ağız ve Diş Sağlığı Dt. Said Behlül Pirinç, çocuklarda diş sağlığının önemi konusunda bilgiler verdi.

SÜT DİŞLERİ
Çocuklarda diş sağlığı konusunda bilgiler veren Özel Medar Hastanesi Sakarya Ağız ve Diş Sağlığı Dt. Said Behlül Pirinç, 6. ayda sürmeye başlayan süt dişleri 2,5-3 yaşlarında ağız içerisinde yerleşmiş olurlar. Süt dişlerinin sağlığı en az daimi dişlerin sağlığı kadar önemlidir. Süt dişlerin ileri enfeksiyonları, daimi dişlerin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca süt dişlerinin erken kaybı da, çene gelişimini olumsuz etkilemekte ve de bazı daimi dişlerin damak içerisinde gömülü kalmasına yol açabilmektedir. Bu yüzden süt dişlerinin daimi dişler için yer tutucu görevi yaptığını söylemek yanlış olmayacaktır” dedi.

ÇÜRÜK VE DİŞ KAYIPLARI
Çürük ve diş kayıplarının önüne geçmede en büyük rolün ebeveynlere düştüğünü ifade eden Dt. Said Behlül Pirinç, “Bebeklerde beslenme sonrası su içirilmesi, dişlerinin ıslak pamukla silinmesi ve günde bir dişlerinin bebek diş fırçalarıyla temizlenmesi gerekmektedir. Çocuklarda ise yaygın beslenme alışkanlıkları dişlerin hızlıca çürümesine yol açmaktadır. Şekerli yiyecek ve içeçeklerin olabildiğince öğün esnasında tüketilmesi, öğün aralarında tüketildiğinde mutlaka bolca su ile ağzın çalkalanması gerekmektedir. Çocukların diş fırçalaması ebeveynler tarafından dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir” diye konuştu.

6 AYDA BİR HEKİM KONTROLÜ
Dt. Said Behlül Pirinç son olarak ise şunları kaydetti: “Çocuklar da yetişkin bireyler gibi 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmelidir. Tüm bu önlemlere rağmen dişteki ufak renk değişimleri ve çürük fark edildiğinde ilk fırsatta tedavi edilmelidir. Çünkü çürüğün ilerlemesi sadece o dişin kaybına değil, diğer dişlerin de çürümesine yol açacaktır. Fissür örtülmesi, flor uygulamaları, dolgu ve kanal tedavileri, yer tutucu uygulamaları çocuk dişleri için başvurulan koruyucu ve önleyici tedavilerden başlıcalarıdır.”

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir