Ortopedi

Çocuklarda içe basma

İki ayak burnunun öne doğru dönmesi şeklinde olan içe basma durumu çocuklarda çok sık gördüğümüz bir problemdir. Çocuklarda içe basma sorunu genellikle genetik etmenlerle alakalıdır. Bu çocukların anne ya da baba tarafında ayakları içe basan birileri mutlaka vardır. İçe basma problemi basmada bir çeşitlilik olarak değerlendirilmelidir. Yani ciddi bir sorun olarak görememek gerekir. En büyük sorun ayakkabıların özellikle iç arka tarafında aşınmalar meydana gelmesidir.

Bebeklerde İçe Basma Neden Olur?

İçe basma bir ayak problemi olarak görülse de aslında kalça ya da kaval kemiğindeki açı farklılıklarından kaynaklanır. Yetişkinlerde yaklaşık 15 derece olan kalça açısı (öne dönüklük açısı) çocuklarda 20-25 derecedir. İçe basması olan çocuklarda bu açı daha fazladır. Açıyı düzeltebilmek için kalça içeriye doğru dönme yapar ve bunun sonucunda da ayak içeriye doğru döner. Aynı şekilde kaval kemiğindeki içeriye dönüklük açısı da içe basma sorununu meydana getirebilir.

Çocuklarda İçe Basma Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Doç. Dr.Aydın Arslan
Doç. Dr.Aydın Arslan

Çocuklarında içe basma sorunu olan anne-babalar ileride daha büyük problemler olabileceğinden endişe duyarlar.“Çocuğum ya yürüyemezse, yürüyüşünde bozukluklar olursa, spor yapamazsa” gibi korkularını dile getirirler. Oysa ki bu çocuklar oldukça hareketli ve sportif anlamda başarılıdırlar. Hayatları boyunca genellikle sorun yaşamazlar. Hatta basketbolcu ve futbolcuların birçoğunda içe basma problemi mevcuttur. Normal basan kişilere göre daha hızlı koştukları da gözlemlenmiştir.

İçe Basma Tedavisi

İçe basma bir hastalık olarak değerlendirilmediği için tedaviye de pek gerek duyulmaz. Nadiren aşırı bir dönme olan kişilerde tedavi yapılabilir. Bunun için de en az ergenlik dönemi beklenmelidir. Alçı veya cerrahi müdahalelerle tedavi sağlanabilir. İçe basma için özel bir ayakkabı veya kalıba ihtiyaç yoktur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir