Bebek ve ÇocukPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Çocuklarda Şiddete Eğilimlilik

Çocuklarda şiddet davranışları her geçen gün artmaktadır. Elbette kişinin karşısındakine şiddet göstermesi için hiçbir sebep aranmaz. Bu durum hem yetişkinlerde hem de çocuklarda geçerlidir. Ama özellikle çocuklarda şiddet eğilimli davranışların önüne geçilmesi ve bu durumun ilerleyen dönemlerde devam etmemesi için ebeveynler olarak sebeplerini mutlaka öğrenmemiz gerekir. Eğer çocuğunuz şiddet eğilimli davranışlar gösteriyorsa öncelikle bu konuda anne babaların kendilerini sorgulamaları gerekir. Çünkü çocuklar küçük yaşlarda itibaren görerek öğreniyorlar ve bu öğrenmeler ile davranışları şekilleniyor. Eğer şiddetin fazla olduğu bir ailede büyüyorsa ilerleyen dönemlerde çocuklarda çevresine karşı şiddet eğilimli davranışlar göstermeye başlıyor. Bu sebepten eğer çocuğunuzda büyük veya küçük bu tarz davranışlar gözlemliyorsanız o zaman ilk iş anne baba olarak kendimizi sorgulamaya başlamalıyız.

Eğer zaman zaman bizlerde evde, dışarıda, sokakta, trafikte vb. gibi yerlerde en ufak bir şeye sinirlenip kendimize hakim olamayıp karşımızdakiyle fiziksel yada sözel bir kavgaya tutuşuyorsak ve bu çocuklarımızın gözü önünde oluyorsa bu duruma bundan sonra daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu tarz yaşanmışlıklarla büyütülen çocuklar küçükken belki de anne babanın çok da gözüne batmayacak şekilde şiddet eğilimli davranabilir ama ergenlik dönemine gelindiğinde işler bir noktadan sonra hem çocuk için hem de anne baba için kontrolden çıkabilir. Eğer ailede herhangi bir şekilde bu tarz durumlar yaşanmıyorsa o zaman bu durum çocuğunuzun arkadaş çevresinden kaynaklanabilir.

Uzm. Kl. Psk. Tuğçe Ertekin

Bu gibi durumda da çocuğunuz nasıl bir arkadaş çevresine sahip, kimlerle arkadaşlık yapıyor mutlaka kontrol edilmelidir. Gerekli görülürse de çocuğunuzun ona uygun bir arkadaş çevresine sahip olmadığını düşünüyorsanız çocuğunuzla sakin eleştirel olmadan bu durumu konuşabilirsiniz. Özellikle bu tarz bir durumda çocuğunuza yasak koymanız etkili bir çözüm olmayabilir o sebepten onunla inatlaşma yoluna gitmeyin. Eğer her iki durumdan da kaynaklanmıyorsa (yani hem aile hem de arkadaş çevresinden kaynaklı değilse) o zaman sebeplerin anlaşılması biraz daha zorlaşabilir. Bu durum çocuğunuzun içinde yaşadığı ve çevresindekilere şiddet şeklinde kendini gösteren çeşitli düşünce ve duygulardan kaynaklı olabilir. Bu düşünce ve duyguları anne baba olarak çok rahat açığa çıkartamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir sebep bulamıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına başvurabilirsiniz.

Tüm bu sebeplerden ötürü çocuğunuzun şiddet eğilimli davranışlar göstermesinin sebeplerini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Yetişkinlerde bu durum daha farklı işleyebilir ama zaman içersinde çocuklar için durum daha hassas bir hale gelmektedir. Özellikle çocuğunuz ergenlik dönemindeyse, ona bu dönemde daha sabırla daha anlayışlı bir şekilde yaklaşmanız gerekir. Çünkü tam tersi davranışlar çocuğunuzun sizden daha çok uzaklaşmasına ve belki de şiddet eğilimli davranışlarını arttırmasına sebep olabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir