Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Coronavirüs ve Psikoloji

Coronavirüs insan sağlığını etkilediği gibi insan psikolojisini de etkilemektedir.Toplum olarak coronavirüs sebebiyle sık sık stres yaşayabileceğimiz bir dönemdeyiz. Stres bir süre sonra bağışıklık sisteminizi çökertebilir ve vücudunuzu dirençsiz bırakır. Corona kaygı bozukluğu , panik atak , depresyon , OKB gibi birçok bozukluklara da davetiye çıkartır. Bu dönemde her an hastalığa yakalanacakmışsınız gibi hareket ederseniz , sürekli tetikte olursanız hem stres yaşarsınız hem de psikolojiniz ciddi anlamda bozulabilir. Öncelikle sürekli tetikte beklemek kaygı seviyenizi artırır bir süre sonra kaygı ile baş edememeye başlayabilirsiniz. Bunun sonucunda ise bedeninizde ateş , boğaz ağrısı , baş ağrısı gibi psikolojik semptomlar görülebilir. Daha ileri aşamalarda nefes darlığı , panik gozlenebilir. Ayrıca hastalığa yakalanmamak için sürekli elleri yıkamak , dezenfekte etme ihtiyacı hissetmek zamanla takıntıya yol açabilir ve OKB başlayabilir. Corona yüzünden kendinizi çaresiz , yorgun , depresif hissetmek depresyona sürükleyebilir. Virüse yakalanmadığınız halde corona olmuş gibi davranmaya , hasta olduğunuzu düşünmeye başlayabilirsiniz. Bunlar da algınızın bozulduğunu gösterir.

Psk. Sultan Aytekin

Peki bu süreçte psikolojik sağlığımızı korumak için neler yapılmalı?
Öncelikle panik olmamalı, içinde bulunduğunuz durumu kabul etmelisiniz.
Sosyal medyayı çok fazla takip etmemeli , sadece güvenli kaynaklardaki bilgilere inanmalısınız.
Bu konu hakkında çok fazla araştırma yaparak bilgi kirliliği oluşturmamalısınız.
 Psikolojinizin kötüye gittiğini düşünüyorsanız bundan etrafınızdakilere söz etmelisiniz.

Kaygı ve stres yönetimi için gevşeme ve nefes egzersizi yapabilirsiniz.
 Çocukların yaşına uygun olarak onları kısaca bilgilendirmelisiniz. Bunu yaparken endişe ve korkunuzu hissettirmemelisiniz.
 Evde kaldığınız süre boyunca farklı aktivitelerle meşgul olabilirsiniz.
 Sorunu kendiniz için spesifik hale getirmemeli , herkesin aynı sorundan muzdarip olduğunu düşünerek depresiflikten çıkmalısınız.
  Ellerinizi abartmadan ve normal bir şekilde yıkamalısınız.
  İbadet , meditasyon veya spor yapabilirsiniz. Gündelik hayatınızı devam ettirmeye özen gösterin. Çünkü gündelik hayata devam etmek normallik duygusunu geliştirir. Hastalık belirtileri aramak için vücudunuza sık sık odaklanmayın.
  Sorununuzun ciddi olduğunu düşünüyorsanız bir psikoloğa başvurabilirsiniz…
   Bütün bunları yaparken içinde bulunduğunuz durumun geçici olduğunu unutmamalısınız…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir