Bebek ve ÇocukPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Coronovirüsten Çocuğunuzun Öncelikle Ruh Sağlığını Koruyun

Tüm dünyayı etkisi altına almış olan Corona Virüsü’nün ülkemizde de yayılmaya başlaması ile hepimizde ister istemez bir korku ve endişe hakimiyet göstermeye başladı. Peki yetişkinleri bu denli endişeli gören çocuklarımız nasıl hissediyor? Onlara gereken açıklamaları gerektiği şekilde yapabiliyor muyuz? Nasıl korunmaları gerektiklerini onları korkutmadan anlatabiliyor muyuz? Çocukların gözünü çok korkutmadan, onları olabildiğince negatif etkilemeden bu hastalığı anlatmanın yollarını gelin bir de beraber gözden geçirelim.

Çocuklarınız siz ebeveynleri, sizin sandığınızdan daha çok gözlemlerler. Dolayısıyla sizin bu süreçte nasıl reaksiyonlar göstereceğiniz, soğukkanlı ve teselli edici oluşunuz çocuğunuza kendini güvende hissettirecektir.

Psk. Fulden Bayrak

Unutmayın ki çocuğunuzun bu hastalıkla ilgili her şeyi bilmesi gerekmiyor, fazla ayrıntı yeni korkuların baş göstermesine sebep olabilir. Ona sadece bilmesi gerektiği kadarını yaşına uygun bir şekilde anlatmalısınız. Televizyonda veya internette göreceği, dinleyeceği veya okuyacağı yalan haberler, felaket senaryoları, dünya çapında artış gösteren ölüm oranları bu kritik süreçte çocuğunuzun ihtiyacı olan son şey. Onlar için güvenilir bilgi kaynağı siz ebeveynleri olun.

Sorularını yanıtsız bırakmayın! Bu hastalıkla ilgili kafasından geçenleri kendini güvende hissettiği bir ortamda sorun ve bunlar üzerine sevdiği bir etkinliği yaparken konuşabilirsiniz. Emin olamadığınız sorularla karşı karşıya kalırsanız yalan söylememelisiniz. Bunun yerine, beraber araştırma yapmayı teklif edin. Nasıl korunmanız gerektiğini ve bu süreçte uyulması gereken bazı belli başlı kuralları anlatın. Bu kurallara uymanın önemini ve bunların insanları koruduğunu vurgulayın.

Bu zorlu süreçte önce kendi ruh sağlığınızı korumanız çok önemli. Siz iyi hissetmiyorsanız, çocuğunuza da yeteri kadar yardım edemeyebilirsiniz. Korku ve endişelerinizin kontrolünüzden çıktığını düşünüyorsanız bir uzmana başvurmak faydalı olacaktır.

Böylesine zorlu zamanlar bize bazen “sıkıcı” diye şikayet ettiğimiz rutinimizin aslında ne kadar kıymetli olduğunu, “of her gün aynı şeyler” diye adlandırdıklarımızın elimizden gittiğinde ne büyük lüks olduğunu gösteriyor. En kısa zamanda sıkıcı rutinimiz ve her gün aynı şeyleri yaptığımız sağlıklı günlere dönmek dileğiyle..

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir