Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Danışmanım Beni Psikiyatriste Yölendirirse Gitmeli Miyim?

Dünya Sağlık Örgütü ‘ ne göre sağlık :‘Bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda tam iyilik hali’ olarak tanımlamaktadır. İnsanlar genelde toplumda hissedilen ayıplanma, baskılanma (damgalanma) nedeniyle psikiyatri
hekimlerine başvurmaktan çekinmekte ve kaçınmaktadırlar. Bu nedenle hastaların sadece %13 ü tedavi alabilmekte ve bunu sürdürebilmektedir. Oysa psikiyatrik hastalıklar tedavi edilebilir beyin hastaklılarıdır.

Belki de ; bizler ancak topluma zarar verici davranışlarda doktora gidilebileceğini düşündüğümüz için kendimizin ve yakınlarımızın psikiyatriye gitmesinden çekiniyor olabiliriz. Kendine ve topluma zarar verecek kadar hasta olmak, ruhsal hastalıkların en son belirtileri arasında olup bunu önlemek içinde tedavi olmamız gerektiğini unutmuş olabiliriz.
Herhangi bir branşa ait hastalıklarda en kötüyü düşünüp korunmak için ya da endişelenip erken tedavi olmak için hekime gitmemize rağmen kendimizle ilgili ruhsal konularda yardım almayı düşünemeyiz yada hep erteleriz…

Oysa stres ,depresyon gibi bizce basit çözümleri olan hastalıkların bile uzun süre devam etmesinin bağışıklık ve sinir sistemine etki ederek beden sağlığına zarar verebileceğini ;bir çok bedensel hastalığın kronik ağrılar,romatizmal hastalıklar,cilt hastalıkları,yüksek tansiyon,kalp krizi ,şeker,astım, mide şikayetleri ,obezite ,cinsel problemler hatta kanserin bile önlenmesi için stresin azaltılması gerektiğini hatırlamayız.

Arzu Bircan Gürel

Ayrıca oluşmuş olan kronik(sürekli) hastalıklara sahip kişilere ‘hep stresten bunlar’ ,mutlaka psikiyatrik destek alman gerekir diye arkadaşına tavsiyede bulunanları mutlaka duymuşuzdur. Kronik hasta yakını olmanın da hem fiziksel, hem de psikolojik olarak kolay bir şey olmadığını ve çoğu zaman bakım verenin hastadan daha çökkün olduğunu gözlemlediğimiz olmuştur.

Ruhsal hastalıklar bedensel hastalıkların yanında iş yapma gücünde ,kişiler arası ilişkilerde bozulma yaparak ; aile,arkadaş,iş gibi alanlarda sorunlara yol açmakta toplumsal ve ekonomik boyutta kayıplara yol açabilmekte kişiye hatta çevresine daha çok zarar verebilmektedir. Bizler hayatın yoğun temposu içinde kendimize bakmayı unutmuş olsak da ; vücudumuz değişik
belirtiler vererek bizi mutlaka doktora götürecektir. Nasıl ki dahiliye sırasında şeker hapı kullananda şekerden ayağını kaybeden de bekliyorsa yada noroloji bölümüne sadece felç geçirenlerin gitmediği gibi ,psikiyatri hekimine de gitmeyi normalleştirmemiz gerekmekte bunu bir ceza ,yaptırım yada lüks gibi görmememiz gerekmektedir.

  • Uyku düzenimizin bozulması, düşüncelerin uykuya dalmamızı engellemesi ,yorgun uyanma
  • Enerjinin kaybolması, konsantrasyon güçlüğü, dikkati eksikliği, unutkanlık , hafızada bozulma
  • Sık ağlama yada gülmeler ,kaygı,korkuların hayatımızı etkilemeye başlaması
  • Duygu durumda yaşanan değişiklikler ,huy değişiklikleri
  • Okul devamsızlıkları ,işe gidememe
  • İntihar Düşünceleri
  • Kıskançlık , aldatma vb. ilişki sorunları
  • Tekrarlanan davranışlar, tikler
  • Çökkün ruh hali, iştah ve kiloda değişiklikler , içe kapanma,kendine bakımda azalma
  • İş değişikliği , ekonomik kayıplar,borçlanmalar
  • Kumar, bahis , alkol ,madde ,internet gibi bağımlılıklar
  • Beden imajında ani değişiklik, kendine bakımda aşırı artma, enerji ve düşüncelerde hızlanma
  • Takip ediliyorum , izleniyorum ,özel biriyim ,herkes beni konuşuyor gibi düşünceler
  • Dini uğraşlarda artış ya da azalma
  • Arkadaş, aile ,iş yaşamında yaşanan olumsuzluklar
  • Şiddet davranışları ve öfke problemleri
  • Ses duyma ya da görüntü görme

Unutulmamalıdır ki ; bu belirtilerin bir yada birkaçının hastalık olup olmadığını size sadece psikiyatri hekiminiz söyleyebilir.Psikiyatri doktoruna gitmeniz danışmanlık hizmeti almanızı engellemez ,aksine daha kolay sonuca ulaşmanızı sağlayabilir. Çoğu zaman danışmanlarınız sizleri gerekli uzmana yönlendirebilecek ve ilaç tedavinize uyum sağlamanıza yardımcı olarak tedaviniz hakkında gerektiğinde doktorunuza bu konuda bilgi sağlayabilecektir.

Ayrıca ruhsal hastalıklarda ilaç tedavisi iyileşmenin olmazsa olmazları arasındadır ve bunu ancak doktorunuz sağlayabilir. Bizler ilaçlarınız ile birlikte hastalığınızın size vereceği zararları önleyebiliriz ve gerektiğinde hekiminiz ile işbirliği yapabiliriz.

Bu nedenle ; danışmanlık sürecinizi sizi dikkatlice bütüncül olarak değerlendirebilecek,gerektiğinde İlgili hekime yönlendirebilecek ,sizin ve sizinle birlikte yaşayan kişilerin baş etme becerilerini geliştirerek ,sosyal uyumunuzu sağlayabilecek ruhsal hastalıklar konusunda gerekli eğitimi almış ve deneyimli danışmanlarla planlamanız önerilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir