Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Depresyon mu alzheimer hastalığı mı ?

Depresyon tanısı almış hastalarda ortaya çıkan mutsuzluk hayattan tad almama davranış değişiklikleri arka planda gizlenmiş alzheimer sürecinin başlangıcı olabilir. Depresyon tanısı almaları bu şekilde izlemde olmalarıyla geçen sürede hastalık hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Bugün için alzheimer hastalığını durudurmanın ve ya geriye götürmenin tedavisi olmamakla birlikte verilen tedavilerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilmekte. Hayat kalitesini arttırmak genel destek tedavisni almak açısından erken tanı koymak bu süreçte önemlidir.

Uzm. Dr. Adem AKKURT
Uzm. Dr. Adem AKKURT

Depresyon mu Alzheimer hastalığı mı nasıl ayırt edeceğiz. Unutkanlık yakınmasının olması gerekir fakat kafa karıştıran nokta depresif hastalarda da konsantre olma yeteneğindeki azlığa bağlı unutkanlık olabilir. Bu süreçte bize yardımcı olabilecek yardımcı testler ve tekikler devreye giriyor. Nörokognitif test bataryası dediğimiz testler ile hastanın dikkati, yakın ve uzak bellek durumu, görsel-mekansal becerileri , bilgileri kayıtlama, bilgileri hafızaya geri çağırma ve yürütücü işlevler değerlendirlir. Beyin görüntülemesi ile de beyinde küçülme olup olmadığı değerlendrilir. Bu tetkiler ve genel değerlendirmelerden sonra alzheimer hastalığı lehine bulgu yoksa hastanın mutsuzluğu huy değişikliği depresyon tanısını düşündürür. Bir başka açıdan ba kacak olursak ileri yaşta depresyon tanısı almış tedavi ile yakınmaları geçmeyen hastalarda Alzheimer hastalığı akılda tutulmalıdır.

Genel olarak bakacak olursak Alzheimer hastalığını nasıl tanıyabiliriz. Klasik tıbbi terimler yerine günlük yaşamda Alzheimer hastalığının tanımaya yönelik belirtileri olan hastalırın yakınmalarını şu şekilde örnekleyebiliriz.

Bıraktığı eşyayı örneğin cüzdanının koyduğu yerde bulmakata zorlanır, yukarıda da bahsedildiği gibi karakter değişimi daha önceden sessiz, sakin biri iken sinirli kolayca tartışabilen biri olabilir, bir konuya takılır ve bu konu üzerinden aynı soruları tekrar tekrar sorar, dışarıda yön bulmakta ve kişilerin isimlerini getirmekte zorlanabilir, yemek yeme davranışlarında öğün atlamalar ve fazla yeme gibi davranış bozuklukları olabilir.Yakınınızın veya kendinizin bu ve benzeri şikayetleri varsa erken teşhis ve tedavi adına nöroloji doktoruna başvurması önerilir

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir