Ağız ve Diş SağlığıGenel Cerrahi

Diş gıcırdatması, diş sıkması (bruksizm) tedavisi.

Stres kaynaklı diş gıcırdatmaları, dişlerde aşınma ile birlikte diş eti çekilmesi, kemik erimesi (osteoporoz), ense-sırt ve baş ağrılarına (migren) yol açabilir. Bu sebeple spor, egzersiz, yoga, yüzme ve çeşitli gevşeme hareketleri stres atmada çok faydalıdır.

Dt.Fikret Altan
Dt.Fikret Altan

Diş gıcırdatması sebepleri araştırılmalı ve bir çözüm bulunmalıdır. Gece plağı, uyku esnasında dişlerin gıcırdatılması ile dişlerde oluşabilen aşınmalardan korunmak için tasarlanmış özel bir ağız plağıdır. Fakat gece plağı geçici bir çözümdür. Diş sıkma ve gece diş gıcırdatması yaşıyorsanız öncelikle diş hekimine muayene olmayı ihmal etmeyin; zira bu problemin en sık görülen nedeni kapanış ve çene yapısı ile ilgili olan nedendir. Çene yapısı ve kapanış tedavi edilmelidir.

Basketbolcular, tekvando, karate, boks gibi spor yapanlar için ağız koruyuculuk özelliği olan sporcu protezi yapmaktayız.

Yapılan araştırmalarda takım sporları içerisinde dental travma oranı %20-%35 arasında değiştiği gözlenmiştir. Spor kazalarında yaralanma en çok üst çenede olur ve genellikle üst ön kesici dişler zarar görür bununla birlikte yüz, çene kemiğinde kırıklar görülebileceği gibi ciddi boyun ve beyin travmaları da olur. Bu tip kazalara karşı kişileri travmadan korumak için üretilen apareylere “Ağız Koruyucusu (Koruyucu Dişlik)” denir. Kliniğimizde kişiye özel ölçü alınma metoduyla da ağız koruyucu dişlikler yapmaktayız.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir