Beslenme ve Diyet

Diyet Yaparken en çok hangi hatalar yapılır?

Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgiler verdi. 

Yıllardır diyetteyim ama kilom hep aynı, diyenlerden misiniz? Hatta diyet sürecinde kilo aldığınızı mı düşünüyorsunuz? Kilo verememenizdeki hata ne olabilir? 

Fit adı altında satılan diyet ürünlerini ve temiz içeriklerle hazırlanan atıştırmalıkları porsiyon kontrolü olmadan tüketmek 

Ne kadar fit ve sağlıklı gözükse de tüketilen her besinin bir kalori değeri vardır. Fazla tüketimi kilo almanıza neden olur. 

  • Yeteri kadar uyumamak ve güne uykusuz başlamak 

Uykusuz kalındığı zaman vücuttaki açlık metabolizmasında dengesizlik meydana gelir. Uykusuzluk vücutta yağlanmanın artmasına ve kilo artışına neden olmaktadır. Günde en az 7 saat uyumak sizin için yeterli olacaktır. 

  • Kahve ve çay tüketiminde aşırıya kaçmak 

Kahve ve bazı bitki çaylarının ne kadar metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olsa da fazla tüketimi vücutta sıvı tutulmasına neden olur. Ayrıca fazla tüketimi kalpte çarpıntıya ve midede rahatsızlıklara yol açar. Kronik bir rahatsızlığınız, gebe veya emzirme döneminde değilseniz günde 3-4 fincan çay ve kahve tüketimini geçmemeye özen gösterin. 

  • Kuru yemiş ve kuru meyvelerin tüketiminde kontrol sağlayamamak 

Kuru yemişler iyi yağ kaynakları olsalar bile kalori miktarları yüksektir, ölçülü tüketilmelidir. Kuru meyvelerin ise hacmi taze meyvelere göre daha azdır fakat şeker oranları daha yüksektir. Aynı zamanda kuru meyvelerin hacimlerine göre içerdikleri kalori miktarı aynı kuru yemişler gibi yüksektir. Bu yüzden her ikisini de tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. 

  • Diyette kalori saymak 

Diyet sürecinde kalori saymak yapılan en büyük hatalardan bir tanesidir. Günlük enerji ihtiyacımıza göre bize sağladıkları makro ve mikro besin ögelerinin miktarı asıl önemli detaydır. Kalori bakımından eşit olan 1 paket çikolata ve 1 adet beyaz peynirli tostun bize sağladığı mikro ve makro besin ögeleri birbirinden farklıdır. 

  • Yeteri kadar su tüketmemek 

Su tüketimi diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kilo başına mutlaka 30 ml su tüketilmelidir. Susuzluk vücutta ödeme sebep olur ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. 

  • Tek tip beslenmek. 

Vücudun besinlerden gelen farklı makro ve mikro besin ögelerine ihtiyacı vardır. Tek tip beslenerek bunu karşılamak mümkün değildir. 

  • Her gün tartılmak. 

Haftanın 1 gününü ölçüm günü olarak belirleyin ve her hafta aynı gün tartılmaya özen gösterin. Günden güne değişen su tüketimi, uyku durumu, kabızlık hali tartının farklı sonuçlar göstermesine neden olmaktadır. 

  • Besinleri ceza-ödül olarak adlandırmak 

Herhangi bir kronik hastalığımız var ise uzak durmamız bir besin olabilir. Onun dışında hiçbir besine ceza-ödül gibi kavramlar yüklememek gerekmektedir. Besinlere ödül-ceza olarak bakmak bireyi yıpratır ve psikolojik açıdan bireyi diyete uyumsuzluğa sürükler. Her besin tüketilebilir, sadece porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat etmek gerekmektedir. 

  • Şok diyet uygulamaları 

Şok diyetler, kalori kısıtlı diyetlerdir. Kısa sürede istediğimiz sonucu bize verse de metabolizmanın yavaşlamasına ve kısa sürede verdiğimiz kiloyu geri almamıza neden olur. Doğru olan sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve bunu hayat tarzına uyarlamaktır. 

  • Laksatif etkili ilaçların kullanımı 

Laksatif/diüretik ürünler ne kadar bağırsak hareketlerini arttırıyor olsa da uzun süre kullanımı elektrolit dengesinin bozulmasına, kalp ritminin bozulmasına, sıvı kaybına, halsizlik ve uykusuzluk hali gibi birçok ciddi soruna neden olur.  

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir