Ortopedi

Diz artroskopisi ile ağrılara son

Diz artroskopisi kapalı diz ameliyatıdır. Bu ameliyatta genellikler dize birer cm’lik 2 adet delik açılır ve dizin içerisi kamera yardımıyla görüntülenir. Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem artroskopidir.

Özellikle menisküs yırtığı, kıkırdak hasarları, çapraz bağların yırtığı ve erken dönem kireçlenme gibi rahatsızlıklarda bu yöntem uygulanır. İşlem dizde hasarlı bir kıkırdak olduğunda yapılır. Artroskopiye karar verildiyse doktor öncelikle hastayı genel sağlık yönünden değerlendirir. Bu nedenle hasta ameliyattan önce doktora mutlaka mevcut hastalıkları ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi vermelidir. Ayrıca yine ameliyattan önce kan değerlerini görmek için kan tetkiki de yaptırılmalıdır.

Genellikle spinal anestezi uygulanılır!

Op. Dr. Ali OTUZBIR
Op. Dr. Ali OTUZBIR

Diz artroskopisi işleminde bir kamera yardımı ile eklemlerin içindeki dokular değerlendirilir. Uygulamada teknik bakımdan yüksek çözünürlüğe sahip monitör ve kameralardan yararlanılır. İşlemde diz kapağının kenar kısmından küçük bir giriş yapılır. Gerekli görüntüler ekrandan görülür ve diz içinin tüm anatomik yapısı oldukça detaylı bir şekilde incelenir. Sistem sayesinde hasarlı olan bölgenin ameliyatı konusunda gerekli tedavileri yapılır. Bu ameliyatta genellikle spinal anestezi uygulanır. Hasta uyanıktır ve isterse ameliyatı ekrandan izleyebilir.

Hasta hemen yürüyebilir!

Spinal anestezinin etkisi geçtikten sonra hasta hemen yürüyebilir. Kişi bir gece hastanede önlem amacıyla tutulur. Bu esnada hastaya fizik tedavi hareketleri öğretilir. Hasta taburcu olduktan sonra genellikle gündelik yaşantısına döner. Hiçbir hareket kısıtlaması yoktur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir