Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Down sendromlu çocuklarda gözlenen davranışlar hakkında…

Down sendromlu çocuklarda gözlenen davranışlar hakkında...
Down sendromlu çocuklarda gözlenen davranışlar hakkında…

Down sendromlu çocuk ve gençlerin bazılarında uyum ve davranış sorunları ve de nadiren depresyon görebiliyoruz. Aşırı koruyucu bir aile ortamında yetişen Down sendromlu gençlerde duygusal bozukluklara; uyuşmazlık ve ikilem yaşanan ailelerin Down sendromlu çocuklarında ise antisosyal davranışlara rastlamaktayız. Buna ek olarak genci destekleyici tutum içinde olan ailelerin çocuklarında ise gençlik çağında davranış sorunları daha nadirdir.

DİLİN DIŞARI SARKMASI

Down sendromlu çocuklarda kasların gevşek, ağzın da normalden küçük olması nedeni ile dilin dışarı sarkması sık gözlenen bir davranış biçimidir. İlk bir yıl bu durum görmezlikten gelinebilir; fakat 1 yaşından itibaren bu davranıştan vazgeçirilmeye çalışılmalıdır. Çocuk her dilini dışarı çıkarttığında sözle “dil içeri” veya daha sonraları sadece “içeri” diyerek uyarılırken, bir yandan da hafifçe çene altına veya alt dudağa dokunmak gerekebilir. Dilini içeri çektiğinde de bir “aferin”i haketti demektir. Sık tekrarlanan uyarılarla bu davranışın önüne geçilebilir.

SALYA AKMASI

Uzm. Psk.Mustafa Varol Yorulmaz
Uzm. Psk.Mustafa Varol Yorulmaz

Kas gevşekliği, dilin dışarı sarkması ve burun tıkanıklıklarına bağlı olarak ağzı açık duran çocuğun salyası dışarı akabilmektedir. Çocuğa sık sık yutkunması söylenirken, çeneye de hafifçe dokunarak ağzını kapatması için uyarılabilir. Bu durum genellikle en fazla 4 yaşına kadar sürer. Nadir olarak, daha sonraki yaşlarda da devam etmesi halinde, operasyon gerekebilir. Operasyon; bir taraftaki tükrük bezine giden sinirin kesilmesi, diğer taraftaki bezin çıkarılması veya her iki tükrük bezinin yollarının gırtlak yoluna açılması şeklinde olur. Bu operasyonlar kulak, burun, boğaz uzmanı tarafından yapılmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir