Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

Vagal sinir stimülasyonu (vagus pili) nedir?

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor. Bu operasyon, deneyimli doktorlar tarafından yapıldığı takdirde güvenli ve etkili bir işlemdir.

Vagus pili nasıl yerleştirilir?

Sırt üstü pozisyonda ameliyata alınan hastaya genel anestezi verilir. Halk arasında şah damarı olarak bilinen damarın yanındaki vagus siniri bulunarak, elektrotlar bu sinire sarılır. Ardından ise bu elektrot, köprücük kemiğinin altına yerleştirilen bir pile bağlanır. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen vagus pili ameliyatı ile sara nöbetlerinde %70’e kadar azalma sağlanabilir.

Vagus pili ameliyatına kimler adaydır?

Vagus pili, sara pili ve epilepsi pili olarak da bilinen vagal sinir stimülasyonu ameliyatı; 2 farklı nöbet ilacı kullanmasına rağmen, nöbetleri kesilmeyen kişilere uygulanmaktadır. Ancak, beyinde bu nöbetlere yol açan tümör veya ameliyat gerektirecek başka yapısal bozuklukların olmaması gerekmektedir.

Vagus pili ameliyatının avantajları nelerdir?

  • Ekinlik: Ağız yoluyla alınan ilcaların, nöbet üzerindeki kontrolü sağlayamaması nedeniyle, vagus pili etkili bir tedavi yöntemidir.
  • Ayarlanabilirlik: Yerleştirilen cihaz; dışarıdan bir kumanda ile kontrol edildiği için verilecek akım miktarı kolay bir şekilde belirlenebilir. Verilen bu akımın bu şekilde kontrol edilebiliyor olması; etkinlik ve nöbet kontrolünün zamanla daha iyi bir değere ulaşmasını sağlar.
  • Gerektiğinde aktive edilebilirlik: Sara nöbetinin geleceğini kişi öncesinde hissedebiliyorsa bileğine takacağı manyetik bir bileklik ile bazı nöbetlerini engelleyebilir. Hasta, nöbetinin geldiğini hissettiği an; bilekliğini, boynuna, pilin olduğu bölgeye doğru yaklaştırırsa nöbetin başlamasını engelleyebilir.

Vagus pili hangi durumlarda tercih edilmez?

  • İlaç tedavisine olumlu yanıt alınıyor ise vagus pili tercih edilmez.
  • Nöbetlere yol açan tümör gibi yapılar mevcut ve ameliyat gerektiriyor ise vagus pili uygulanmaz.
  • Hastanın aktif bir enfeksiyonu var ise ameliyat önerilmez.
  • Hastanın kalbinde ritim bozukluğu varsa vagus pili takılmaz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir