Beslenme ve DiyetKanser & Onkoloji

Kansere karşı koruyan en etkili 10 besin

Dünyada her yıl 10 milyondan fazla insanı etkileyen kanser, dünyada en çok görülen hastalıkların başında geliyor. Pek çok insanın sağlığını ciddi boyutta tehdit eden kanser hastalığından korunmak için ise yapılacakların ilk sırasında sağlıklı ve dengeli beslenme yer alıyor. Kansere karşı koruyan en etkili besinler şunlardır:

BALIK: A,D,K ve B grubu vitaminler açısından zengindir. İyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko bakımından da iyi bir kaynaktır. Özellikle somon gibi omega-3 içeriği yüksek olan balıklar kansere karşı koruyucudur.

KIRMIZI BİBER: Antioksidanların içinde en güçlüsü diyebileceğimiz kırmızı biber, her gün en az bir öğünde yer alması gereken bir besindir. Salatada ya da tek başına çiğ olarak tüketilmesi daha etkili olan kırmızı biberin kanser önleyici etkisi yüksektir.

Dyt.Gülfem Gülen
Dyt.Gülfem Gülen

DOMATES: Domates çiğ olarak tüketildiği takdirde yüksek dozda antioksidan tedavi sağlayabilir. Yüksek antioksidan etkili domates, likopen içeriği ile kanseri önleme ve kanserden korunma tedavilerinde baş sıralarda yer alır.

AHUDUDU-BÖĞÜRTLEN: Ahududu; içerdiği magnezyum, demir, fosfat ve limon asidi sayesinde meme kanseri vakalarında başlıca rol oynayan meyvelerden biridir. Özellikle çayı ya da komposto tarzında tüketilmesi antioksidan etkisini arttırır. Yine günde 1 avuç kadar tüketilebilen böğürtlen de antioksidan ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Böğürtlen, kanı temizler ve ağrıların giderilmesinde yardımcı olur.

KARA ÜZÜM: Çekirdeği ve kabuğuyla beraber tüketildiğinde içeriğindeki “resveratrol” ile kanser yapıcı bileşikleri bloke edici özelliğe sahiptir.

SARIMSAK-SOĞAN: Selenyum içeriği yüksek olan sarımsak mide, göğüs, bağırsak, cilt ve prostat kanserlerinde tümörlerin oluşmasını ve ilerlemesini engellemektedir. Soğan, içeriğinde bulunan“organosülfür” ile birçok kanser türüne karşı koruyucu etki göstermektedir.

ZERDEÇAL: Karaciğer, akciğer, kolon, mide, meme, yumurtalık, beyin ve lösemi gibi pek çok kanserde tümör hücrelerinin büyümesini engellemektedir. Kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azaltır.

HAVUÇ: Beta-karotenden zengin olan havuç prostat, ağız, yemek borusu ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Havuç suyu şeklinde de tüketilebilir.

BROKOLİ: Brokoli çiğ yendiğinde acı bir tat verse de bu acı tadın kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kolon ve prostat kanseri riskini azaltma ve kanserden korunma konusunda etkilidir.

BRÜKSEL LAHANASI: Yüksek lif içeren brüksel lahanası; başta kolon kanseri olmak üzere karaciğer ve akciğer kanseri gibi pek çok kanser türüne karşı koruyucu rol oynamaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir