Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Evde Kalma Sürecini Kolaylaştırmak İçin İpuçları

Karantina öncesini düşündüğümüzde bir koşuşturma içerisindeydik. Okul-iş hayatımız, arkadaşlarımız, hobilerimiz, bulunmaktan hoşlandığımız mekanlar ve diğer sorumluluklarımız derken zaman belki yoğun fakat ağrısız bir şekilde geçiyordu. Fakat korona virüs sebebiyle şu an hepimiz evlerimizdeyiz. Kimimiz evde kalmaya daha kolay uyum sağlamışken kimimiz bunu yapmakta güçlük çekiyoruz, kısacası farklı tepkiler veriyoruz. Her halükârda bu süreci olabildiğince verimli ve dingin bir şekilde geçirmeyi istiyoruz/çabalıyoruz. Evde kalma sürecinde yaşamınızı planlamada bazı ipuçlarını paylaşarak sizlere birkaç ipucu vermek istiyorum.

1. Sağlıklı bir şekilde beslenmeniz ve egzersiz yapmanız hem bağışıklık sisteminizin

güçlenmesi hem de kendinizi dinç hissetmeniz konusunda yararlı olacaktır. Bu dönemde açık hava sporlarını yapamayabiliriz, spor salonlarına gidemeyebiliriz, yaşadığımız yer, rahat ve geniş bir şekilde spor yapmaya elverişli olmayabilir. Fakat yine de koşullarınıza uygun bir biçimde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Bu, hem kendinize zaman ayırdığınızdan dolayı size iyi gelecektir hem de spor yaptığımızda salgıladığımız hormonlar sayesinde daha mutlu ve dingin hissedebilirsiniz. 

2. Kişisel bakımınızı ihmal etmemeniz de kendiniz iyi hissetmenizde yararlı olacaktır. 

Uzm. Kl. Psk. Melek Sarıçiçek 

Temizliğinize özen göstermeniz, rahat ve içinde mutlu olduğunuz kıyafetlerinizi giymeniz, yüz yıkamak, diş fırçalamak, duş almak gibi rutin alışkanlıklarınızı devam ettirmeniz kendinizi daha huzurlu ve ferah hissetmenize yardımcı olacaktır. 

3. Günlük rutininize kitap okumayı da ekleyebilirsiniz. Yıllardır okumak isteyip de bir türlü okuyamadınız bir yazarı, şairi belirleyip onun eserlerini okuyabilirsiniz. 

4. Bir film listesi oluşturup belirlediğiniz filmleri izleyebilirsiniz. Bu listeyi oluştururken arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Hatta birkaç kişi birlikte bir liste oluşturup daha sonra izlediğiniz filmler üzerine tartışabilirsiniz. 

5. Yaşadığımızın fiziksel bir izolasyon olduğunu sosyal bir izolasyon olmadığını unutmayın. 

Arkadaşlarınızla dertleşmeyi, kaygılarınızı, duygularınızı paylaşmayı ihmal etmeyin. 

Bunun yanında bireysel kalıp kendinizi, isteklerinizi, hayattan beklentilerinizi, güçlü yanlarınızı, hayattaki başarılarınızı, çıkardığınız dersleri de düşünmek için zaman ayırın. Bunu yaparken kendinizi suçlayıp yargılamamaya özen gösterin. 

6. Bu süreci herkes farklı şartlarda farklı şekillerde ve ruh hallerinde geçiriyor olabilir. Evde yaşadığınız kişilerle anlaşamıyor, engellendiğinizi hissediyor olabilirsiniz. Bu süreçte mümkün olduğunca anlayışlı ve paylaşımcı olmak evin içindeki refahı artıracaktır. Evdeki bireylerin ihtiyaç ve isteklerini dikkate alıp, kendi istek ve ihtiyaçlarımızı da açıkça ifade etmelisiniz. 

Unutmayın ki zor bir süreç yaşıyor da olsak hala hayatımızın kontrolü bizim elimizdedir. 

Bu süreçte çok verimli olmanız, büyük işler başarmanız, hayat normal rutinine döndüğünde bambaşka bir insan olmanız gerekmiyor. Sadece kontrol duygusunu hissedin ve var olan şartlarla daha mutlu nasıl olabilirsiniz bunun planlamasını yapın. Sağlıcakla kalınız.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir