Psikiyatri – Ruh SağlığıUyku Bozuklukları

Fibromiyalji

Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder.

Toplumun yüzde 3’ünde görülen fibromiyalji sendromu hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir Fibromiyaljili kişilerde irritabl barsak sendromu, kronik baş ağrısı, depresyon, anksiyete, huzursuz bacak sendromu, temporomandibular disfonksiyon, kronik yorgunluk sendromu ve irritabl mesane sendromu gibi bazı semptom ya da sendromlara sık rastlanmaktadır.

Fibromiyalji belirtileri sebebiyle diğer sendromlarla karıştırılmakta ve tüm bireylerde aynı belirtileri göstermemektedir. Bu sebeple de kesin bir diyet tedavisi bulunmamaktadır. Ama tabi ki de dikkat etmemiz gereken noktalar yok da değil efendim.

Gelin biraz da bunlara bir göz atalım. Eğer bu sendroma sahipseniz uzak durmanız gereken bazı besin ve besin grupları var.İlk olarak aspartan yani doğal tatlandırıcılar bunların başında gelir. Çünkü fibromiyaljili bireylernın çoğu için aspartanla tatlandırılmış olan yiyecekler belirtileri şiddetlendirebilir ve ağrının artmasına neden olabilir.

Uzak durulması gereken 2. besin: MSG (Mono sodyum glutamat) ve nitratlar dahil gıda katkılarıdır. Aspartan gibi ağrıların sıklaşmasına neden olduğu için MSG içeren ürünlerin tüketilmemesi gerekir.

Dyt. Taha Yanalak

Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise basit karbonhidratlardır. Bunun sebebi ise basit karbonhidratlar tüketildiğinde kan şekerini ani olarak yükseltir ve yine ani olarak düşürür.
Bu da fibromiyaljili bireylerde görülen aşırı yorgunluk ve uyku halini tetikler. Bu yüzden de basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tercih etmeliyiz.
Aynı etkiye sahip diyebileceğimiz kafeinden de uzak durmalıyız. Çünkü kafein ilk başlarda uyarıcı olarak etki gösterip daha sonrasında basit karbonhidratlar gibi yorgunluk ve uyku haline neden olmaktadır.
Ve son olarak da dikkat etmemiz gereken husus maya ve glüten tüketimi. Mayalı gıdalar tüketmek vücutta maya mantarlarının çoğalmasına neden olabiliyor ve bu aşırı miktarda bir çoğalmaysa fibromiyaljili bireylerde eklem ve kas ağrılarına sebep olabilir ya da bu ağrıları şiddetlendirebilir.

Glütense glüten hassasiyetini şiddetlendirir. Glüten hassasiyeti de tek başına mide hastalığı ve diğer sindirim sorunlarına yol açar. Fibromiyaljili bireylerdeki bitkinlikle de ilişkisi vardır.
Evet efendim ben fibromiyaljinin semptomlarından ve beraberinde bulundurduğu bazı sorunlardan yola çıkarak sizlere beslenme önerileri sundum.

Yazımın ilk kısmında da bahsettiğim üzere bu öneriler genel önerilerdir. Semptomlarınız farklılık gösterebilir bu durumda da hekim ve diyetisyenden daha detaylı bir yardım alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir