Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Frontal Lob: Kişilik Yöneticisi

Frontal lob beynimizin ön kısmındaki yani alnımızın tam arkasına denk gelen beyin lobudur. Beynin en büyük lobu olan frontal lobun patolojilerinin neden olduğu klinik sendromlar için frontal sistem hastalıkları terimi kullanılmaktadır. Frontal Lob Sendromu(FLS), tümör, travma, serebrovasküler hastalık, Huntington Koresi, epilepsi, merkezi sinir sistemini tutan AIDS ve sifilis gibi enfeksiyonlar, hipotiroidizm ve hipo-hiperadrenokortisizm gibi endokrin hastalıklar, sistemik lupus eritamatozus gibi sistemik otoimmün durumların varlığında ortaya çıkabilmektedir

Frontal lob özellikle yürütücü işlevler, zihinsel esneklik ve problem çözümü konusunda önemli görevlere sahip olmasının yanı sıra kişilik özelliklerimiz konusunda da belirleyicidir. Kişiliğimizi belirleyen ise prefrontal korteks isimli bölüm. Bu bölge, kişiliğimiz, duygusal durumumuz, yargılar ve eğilimler konusunda sorumlu. Aynı zamanda dikkat sürecinde de önemli bir role sahip. Genel olarak, prefrontal korteksin en önemli özelliği düşünceleri ve hareketleri kişisel hedeflerimize göre koordine ediyor olması.

Yürütme işlevi, zıt düşünceleri ayırt etme becerisini tanımlıyor; iyi ve kötüyü ayırt etmeyi, mevcut durumların gelecekteki sonuçlarını tahmin etmeyi sağlıyor. Daha önceden konulmuş hedefleri gerçekleştirmek için gerekli davranış yönetimini, sonuçları tahmin etmeyi, beklenti oluşturmayı ve sosyal durumlardaki davranışlarımızı kontrol etmeyi (uygunsuz davranışları kısıtlama) sağlıyor.

Prefrontal kortekse zarar verecek beyin hasarı, kişisel özelliklerimizde büyük değişikliklere yol açabilir. Bu hasar travmatik bir beyin yaralanmasından, frontal bölgeyi tutan bir beyin tümöründen, trafik kazasından veya başka bir komplikasyondan kaynaklanabilir. Kişilikteki değişiklikler hasardan etkilenen bölgeye göre farklılık gösterir.

Örneğin hasta aşağıdakileri içeren bir ilgisizlik sendromu geçirebilir;

Motor ve sözlü kendiliğinden azalması

Girişken olmama

Yavaşlayan motor ve sözlü kabiliyet

Duygusal kayıtsızlık

Duyguların sınırlanması

Cinsel aktivitenin azalması

Bazı davranışları baskılamada zorluk çekme

Öz-eleştiri yapamama

Uygun olmayan sosyal davranışlar

Başkalarına karşı kayıtsızlık

Cinsel refleks yitimi Özet: Ani kişilik değişikleri başlayan kişilerde psikolojik yada psikiyatrik tedavilere başlamadan önce mutlaka bir beyin emarı çekip frontal bölgede biz lezyon (tümör, kaza travmaya bağlı sekel gibi) olup olmadığına bakmakta fayda var.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir