Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Galibiyeti olmayan savaş

GALİBİYETİ OLMAYAN SAVAŞ

Kolesterol savaşları ile ilgili makalemden sonra çok sayıda olumlu tepki aldım. Farklı internet sitelerinde alıntı yapılması nedeni ile mail yolu ile gelen oldukça kabarık bir mektup listesi önümde. Çok sayıda farklı soru meselenin çok boyutlu olduğunun adeta göstergesi. Kolesterol ilacını kullandığı sürece karşılaşılan yan etkilerden olumlu sonuçlara kadar çok sayıda farklı sorular ise insanların iyice kafasının karıştırıldığına işaret ediyor . Ahmet bey Meliha hanım Ayşe teyze Ömer amca nin soruları ve daha onlarcası. Soruların ortak paydası ile ilgili görüşlerimi kısaca sizlerle paylaşacağım.

Çok büyük bir rant var ortada

Doç. Dr. Ali AKBEN
Doç. Dr. Ali AKBEN

İlaç tröstleri oldukça güçlü bir lobi ve nerede ise dünyamızda tekel konumunda. Duruma müdahale edebilecek yegane savaşacak güç ise yaralanmış itibarını giderek kaybeden sağlık ordusu. Diğer tarafta ise konu ile ilgili kafası oldukca karışmış halkımız.Yanı bu savaşın galibi olmayacak gibi.

Böyle bir durumda biz hekimler oldukça dikkatli davranmak ve içinden çıkılmaz hale gelen kaosu kargaşayı düzeltmekle yükümlüyüz.Yani davranışlarımız ve konu ile ilgili açıklamalarımız bu minval üzere olmalı.

Hekimlerimize büyük sorumluluk düşmekte.

Meslektaşlarımız konu ile ilgili ilmi araştırmaların satır aralarını çok iyi okuyarak yangının sönmesi hususunda üzerine düşenleri yapmak durumunda olmalı. Görüş ayrılıklarımız halkımız arasında giderek azalan itibarımızı daha da körüklememeli diye düşünüyorum. Son dönemde kolesterol tedavisi ile ilgili, farklı bakış açısı ve yorumları televizyon ve gazetelerden izliyoruz.. Konunun uzmanı olduğu halde tamamen zıt yönde fikirler beyan eden meslektaşlarımız durumu giderek karmaşık bir hale getirmekte.. Bu da, birçok kişinin zihninde kolesterol ne kadar zararlı, yüksek kolesterol de ilaç tedavisi gerekir mi, kullandığım ilacı bırakmalı mıyım gibi soruların oluşmasına neden oluyor.

Kolesterol hem hücre zarının yapısını oluşturan, hem de bir çok hormonun iskeletini oluşturan bir sterod. Bilinenin aksine yani yağ değil. Sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu kılıf da kolesterolden oluşur. Vücudumuzdaki kolesterolün %70-75’i karaciğer tarafından üretilir. Gıdalarla alınan kolesterol toplam kolesterolümüzün ancak yüzde %25.Tüm savaşta bu yüzde %’%25.

Bilimsel araştırmalar çelişkili..

Yapılan bir çok araştırmada, kolesterolün aşırı yükselmesinin zararlı olduğu da gösterilmiştir. Ancak bunun doğrulanmadığı başka ararştırmalar da mevcut. Sanki kolesterol yüksekliğinin, kalp ve damar hastalıklarının tek sebebi gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Eğer kolesterol yüksekse kesin kalp ve damar hastası olunacak veya kolesterol normalse kalp hastalığı beyin felci olmayacak gibi bir düşünce maalesef halkımızın beynine kazınmış. Aslında kalp damar hastalıkları ve beyin felcinin kolesterol dışında bir çok başka risk faktörleri bulunmaktadır.Bu riskler yerine göre çok daha önemli.Fakat para etmediği için öteleniyor..

Çözüm önerilerim

Sağlıkta çözüm bekleyen yüzlerce sorunumuz var. Doktor gözü ile de bugün masaya yatırdığım kolesterol meselesi ile ilgili pratik önerilerimi şöyle sıralamak istiyorum.

§ Kolesterol yüksekliği tek başına kalp ve damar hastalıklarının sebebi değildir.

§ Yüksek kolesterolün tedavisinde ilaçlardan çok yaşam tarzımıza dikkat etmeliyiz.

§ Kolesterol düşürücü ilaçların ciddi yan etkilerini muhakkak göz önünde bulundurarak dikkatli kullanmalıyız..

§ Yüksek kolesterol damarlarımızı tek başına sertleştirmez.

§ Katı yağlar yerine zeytin yağı ve tereyağı kullanmamız daha faydalıdır.

§ Fındık ceviz badem gibi gıdalar ölçülü alındığında kolesterolümüzün dengelenmesinde faydalıdır.

§ Sebze ve meyveler özellikle posalı olanlar ile iyi kötü kolesterol dengelenmesini vücüdumuz otomatik olarak yapacaktır

§ Hareketli yaşam eksersiz ve sağlıklı beslenme ile kan yağlarımız yükselmez..Özellikle HDL Kolesterol seviyeleri ideal ölçülerde kalmaya devam eder

§ Stres düzensiz yaşam tansiyon yüksekliği uyku düzensizliği ve şekerli gıdalar da LDL kolesterolü yükseltmektedir.

§ Sıgara alkol ve uyuşturucular kolesterol dengesızliğinin ana sebebidir.

§ Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir