Kadın Hastalıkları

Gebelikte Bahar Nezlesi

İlkbahar polenlerinin görülmeye başlaması ile özellikle alerjik riniti (Bahar nezlesi) olan hamilelerin önemli bir bölümünde alerjik sorunlar görülebiliyor. Ancak alerjik sorunlar bazı gebeliklerde çok daha ciddi yaşanabiliyor. Üretkenlik çağındaki kadınların %20’si alerjik hastalıklar ve %4’ü de gebelik sırasında astım sorunları yaşar. Anne veya baba adayından birinin alerjik hastalığı olması bebekte ileride alerjik hastalık riskini %40 artırıyor. Hem anne hem de baba alerjik hastalık sahibi ise bebekte %70 alerjik hastalık riski artıyor.

 Hamilelik süresince anne bağışıklık sistemi için fetüs yabancı bir madde olarak algılanmaktadır. Ancak bağışıklık sistemindeki baskılanma ile bebek farklı bir doku olmasına rağmen anne karnında büyümeye devam edebilir. Bu dönemde bağışıklık sistemindeki değişiklikler alerjik hastalıkların da azalmasına ya da tam tersi artmasına hatta hiç olmayan alerjik durumların ilk kez ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gebelikte Bahar Nezlesi Belirtileri

Gebelikte bahar nezlesi çeşitli semptomlar ile karşımıza çıkabilir. Hapşırma nöbetleri, göz altı morlukları, burunda tıkanma ve akıntı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, burun-damak ve dudakta kaşıntılar, öksürük, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilmektedir.

 Bu tür belirtilerin oluşmasında en önemli neden, alerjik bünyesi olan anne adayının belli bir alerjen maddeye maruz kalmasıdır. Özellikle bahar aylarında çiçek tozları ve uçuşan polenler, alerji oluşumunda ve hatta önceki bilinen alerjisi olan hastalarda ataklarda artışa neden olabilmektedir. Polenler atmosfere yayılarak; ağız, burun, göz ve akciğerlere kadar ulaşmaktadır. Özellikle rüzgarlı havalarda polenler havaya daha çok dağıldığı için, anne adaylarının bu tür rüzgarlı havalarda şikayetleri de artmaktadır.

 Alerjen maddelerden birine veya birkaçına maruz kalmak burun ve gözlerde “Histamin” denen maddeyi arttırarak vücutta genel kaşıntı, gözlerde yaşarma, kızarıklık, burunda tıkanma, balgam, öksürük, hırıltıya sebep olurlar. Nadiren de olsa “anaflaksi” adı verilen şiddetli alerjik reaksiyonla, dilde şişme, solunum yollarında ödem ve nefes alamamaya kadar giden ve acil müdahale gerektiren durumla da karşılaşılabilir. Bu nedenle hafif alerji bile olsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Gebelikte Bahar Alerjisi Nasıl Tespit Edilir?

 Yapılan çalışmalar, hamilelik sürecinde alerji testleri ve aşıların bir zararı olmadığını gösterse de, bu uygulamaların doğum sonrasına bırakılması daha doğru olacaktır. Ancak gebelik öncesi tespit edilen bir alerji varsa ve tedavisi sürüyorsa uygulama devam edebilir. Sadece ilacın dozu ve ilacın türü açısından bir ayarlama yapılabilir.

Gebelikte Bahar Alerjisi Bebeğin Sağlığını Olumsuz Etkiler Mi?

Hamilelik sürecinde alerjik durumların bebeğin sağlığına herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Fakat anne adayı astım gibi ciddi solunum sıkıntısı yaşıyorsa bu durum kontrol altına alınmalıdır. Eğer bu durum kontrol altına alınmaz ise bebeğin sağlığına olumsuz etki edebilir. Erken doğumu tetikleyebilir, bebeğin düşük kilo ile doğmasına hatta nadiren de olsa bebeğin hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Gebelikte Bahar Alerjisi İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

 Bu tür alerjik durumlarda genel olarak gebelerin dikkat etmesi gereken ve almaları gereken önlemler şunlardır:

 – Toz ve polen olan ortamlardan kaçının

 – Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlarda kesinlikle bulunmayın    

 – Polenlerin uçuştuğu zamanlarda camları kapalı tutun

 – Rüzgarlı havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmayın

 – Bulunduğunuz ortamda toz, polen varsa mutlaka maske kullanın

 – Burun kenarlarına, içine vazelin gibi nemlendiriciler sürün

 – Evde hava nemlendiricisi kullanın

 – Tüylü battaniye, hal, kilim vb. kullanmayın

 – El, yüz özellikle burun içini sık sık suyla yıkayın

 -Yatmadan önce ılık duş alın 

 -Araba, ev klimasının filtrelerini düzenli olarak temizletin

İlaç Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

 Alerjik hastalığı olan bireylerde ilaç yelpazesi çok geniştir. Özellikle alerjik hastalıklarda yukarıda bahsedildiği üzere kan düzeyi yükselen ‘Histamin’ maddesinin etkisini azaltan veya salınmasını engelleyen ilaçlar mevcuttur. Fakat durum gebelik olunca yelpaze çok daralmaktadır. Özellikle bahar nezlesinde gebelik de mevcut ise ilaç kullanmadan yukarıda bahsedilen önlemler ile çoğu hasta bu durumu hafif atlatabilmektedir. Fakat bazı hastalarda şiddetli semptomlar olduğunda ilaç kullanımına gerek duyulabilmektedir. İlaç seçimini hekiminiz en uygun şekilde düzenleyecektir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir