Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

Gebelikte Kansızlık (Anemi)

Genel olarak kadınlarda kansızlık çok sık rastlanan bir sağlık problemidir. Gebelik esnasında da değişik risk faktörlerine göre görülebilmektedir. Anne adaylarının % 50 sinde bu problem görülmektedir.

Uzm. Dr. Meltem Serter Yünten
Uzm. Dr. Meltem Serter Yünten

Anemi kansızlık olarak ifade edilir. Vücuda oksijen taşınmasını sağlayan kandaki hemoglobinin miktarındaki düşme kansızlığa neden olmaktadır. Gebelikteki beslenme yetersizlikleri anemiye neden olabilir. En önemli nedeni demir eksikliğidir. Yetersiz demir alımı ise demir eksikliğine neden olur. Hayvansal gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerde demir bol miktarda bulunur. Folik asit yetersizliği, vitamin eksiklikleri de anemiye neden olabilir.

Beslenme azlığı, yanlış beslenme, birbirini izleyen sık gebelikler, çoğul gebelikler, gebelik kanamaları, bulantı ve kusmaları gebelik döneminde anemi olma riskini artıran faktörlerdir. Kansızlık, erken doğum riskini artırabilir. Prematüre veya ölü doğumların riskini çok artırabilir. Çok kolay belirti vermediğinden çok kişi kansız olduğunun farkında değildir. Ancak, soluk yüz, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı ve ödemler kansızlık için önemli belirtiler arasındadır. Kan sayımı yapılarak tanısı koyulabilir. Gebelerde, aneminin yoğunluğu ve gebelik ayına göre tedavisi planlanabilir. Bu konuda doktorla işbirliği içinde olunmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir