Kadın Hastalıkları

Genital Siğiller

Genital siğil nedir?

Genital siğil insan papillom virüsüne (HPV) bağlı olarak meydana gelen, anogenital bölgede oluşan, sıklıkla yüzeyden kabarık değişik boyuttaki lezyonlardır. Sıklıkla dış dudaklarda, anüs çevresinde, perinede, vagina içinde, bazen de rahim ağzında oluşabilir.

Genital siğile ne sebep olur?

HPV virüsünün 200’den fazla tipi vardır. Bunlardan yaklaşık 40 tanesi genital sistemi tutar. Genital sistemi tutan virüslerden olan düşük risk grubundaki 6 ve 11 nolu virüsler genital siğillerin %90’ının oluşumundan sorumludur.

Nasıl Bulaşır ?

HPV virüsü mukoza ya da deriyle temasla bulaşır. Temel bulaşma şekli cinsel ilişkidir. Genital siğiller yüksek viral yük içerdikleri için bulaşma olasılığını artırmaktadırlar. HPV virüsü bulaştıktan sonra 3 hafta ile 8 aylık bir kuluçka dönemini takiben genital siğile yol açabilir.

Genital siğil sıklığı nedir?

Prof. Dr. Samet Topuz

Genital muayene yapılanlarda %0.5 ile %5.1 arasında değişmektedir. En sık seksüel aktif genç yetişkinlerde görülür.

Risk faktörleri nelerdir?

En önemli risk faktörü cinsel aktif olmaktır. Bağışıklık sistemindeki problemler siğillerin oluşma, tekrarlama riskini artıran önemli bir faktördür. HIV hastalarında, organ nakli nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlarda, diyabetlilerde daha sık görülür. Önemli risk faktörlerinden birisi de sigara kullanımıdır. Diğer yandan sünnet olmak HPV bulaşma riskini azaltmaktadır.

Tanısı nasıl konur?

Genellikle fizik muayene tanı koymak için yeterlidir. Çünkü lezyonların karakteristik görünümleri vardır. Nadiren şüpheli durumlarda biyopsi gerekebilir. 

Tedavisi nasıldır?

Tedaviye lezyonların yerine, sayısına, büyüklüğüne, gebelik olup olmamasına ve hastanın tercihine göre karar verilir. Siğiller cerrahi olarak çıkartılabilir, dondurulabilir veya koter ile yakılabilir. Podofilin veya triklor asetik asit gibi kimyasal ajanlarla tedavi edilebilir. Diğer yandan uygun olgularda bölgesel bağışıklığı güçlendirici kremler uygulanabilir.   

Siğillerden korunma nasıl olur?

Temel prensip güvenli cinsel yaşamdır. Genital siğilin olduğu durumlarda bulaşma riski yüksek olduğu için tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Ancak bulaşma olması için siğil olması gerekmez. Kondom kullanımının genital siğil ve HPV bulaşmasında sınırlı bir koruyuculuğu vardır. Değiştirilebilir risk faktörlerinden biri olan sigaradan uzak durmak önemlidir. Ancak günümüzde en etkin yöntem, genital siğillerin çok büyük kısmına yol açan tip 6 ve 11 virüsüne karşı antikorlar içeren HPV aşılarının hem kadınlarda hem erkeklerde 9-26  yaş arası uygulanmasıdır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir