Bebek ve ÇocukÜroloji

Gömük veya Gömülü Penis

Çocuklarda Gömük veya Gömülü Penis ve Penis küçüklüğü

Normal uzunluktaki penisin dışarıda durmayıp karın dokusu içinde saklı olmasına gömülü veya gömük penis adı verilir. Gömülü veya gömük penis küçük veya mikropenis değildir. Penis karın derisi içine doğru çekilmekte ve görünen kısmı kısa olduğu için penis boyu küçükmüş gibi algılanır.

Gömük Penis nedenleri nelerdir?

Bazı çocuklarda genital bölgede özellikle penis çevresinde var olan aşırı yağ dokusu nedeni ile penis adeta bu yağ dokusunun içinde gömülmüş gibi durmaktadır. Aşırı kilo almaya bağlı oluşabileceği gibi doğumsal ciddi bir durum da olabilir. Bazen sünnet esnasında penis derisinin fazla kesilmesi sonucu da ciddi gömülü penis oluşabilir.

Gömük penis riskleri nelerdir?

Gömük penis özellikle ileri yaşta önemli psikoseksüel sorunlar yaşanabilir. Çünkü kendisi ve partneri tarafından mikropenis veya küçük penis şeklinde algılanmaktadır. Sünnet esnasında penis derisinin fazla kesilmesi sonucu oluşan gömülü penislerde de erken boşalma gibi önemli cinsel sorunlar ortaya çıkar.

Gömük penis tanısı nasıl konur?

Prof. Dr. Abdurrahman Önen

Aileler genellikle diğer çocuklarla karşılaştırarak çocuklarının penisinin küçük veya kısa olduğu şüphesine kapılır. 

Sünnet öncesinde penisin gömük veya gömülü olduğu görülürse sünnet ertelenmelidir. Ancak, özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnetlerde doğumsal gömülü penisler gözden kaçabilmektedir. Bu nedenle, sünnet olmadan önce bütün çocukların genital bölgeleri bir uzman tarafından dikkatli muayene edilmelidir. 

Gömülü penisi olan çocuklarda sünnet yapılacak ise ergenlikte dışarı daha fazla çıkacak olan penisi sarması için yeterince deri bırakılmalı yani eksik sünnet yapılmalıdır. Yoksa ileride sünnet sonucu deri eksikliğine bağlı gömük ve kısa görünen penis oluşabilir. 

Gömük penis nasıl tedavi edilir? 

Çocukların bir kısmında gömüklük hafif olduğu için ergenlik dönemine kadar takip edilebilir. 

En önemlisi gömülü penisi önceden fark etmek ve bunlarda 1 yaş civarında tek bir ameliyat ile hem penis gömüklüğünü düzeltmek hem de sünneti yapmaktır. 

Sünnet olmuş bir çocuğa daha sonra ikinci bir ameliyat yapmak oldukça travmatik olur. Daha önemlisi önceden yapılan sünnet ile derisi kesilip atıldıktan sonra gömüklüğü düzeltip dışarı çıkarılan penisi saracak deri kalmamış olur. 

Gömülü olan penis özellikli bir cerrahi ile dışarı çıkarılıp çevreye tespit edilerek penis daha görünür hale getirilmektedir. 

Hangi gömük penisler ameliyat edilmelidir? 

  • Doğumsal olarak penisi dışarıda tutan bağların çok gevşek olması sonucu peniste ciddi gömüklük olması 
  • Genital bölgede aşırı yağlanma sonucu gelişen ciddi gömülü penisler 
  • Ayakta çiş yapamayacak ve penis içeride kaldığı için hijyeni bozan gömülü penis 
  • Belirgin psikolojik travma yaratan gömülü penis 
  • Sünnet esnasında fazla penis derisi kesilmesi. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir