Genel Cerrahi

Hepatobiliyer Cerrahi Nedir?

Pankreas, karaciğer ve safra kesesinde meydana gelen iyi ve kötü huylu hastalıkların tedavileri için uygulanan cerrahi işlemlere hepatobiliyer cerrahi denilmektedir. Hepatolobiyer cerrahi işlemlerini aşağıdaki kategorilerde incelemek mümkündür.

Safra Kesesi Ameliyatları

Karaciğer ve safra yolları dahilinde en fazla yapılan operasyonlar safra kesesinin alınması diğer adıyla “kolesistektomi” ameliyatlarıdır. Bu ameliyatların büyük bir çoğunluğu genellikle laparoskopik yöntemler ile yapılmaktadır. Laparoskopik yöntem ile iltihaplı safra kesesi ameliyatları da kolaylıkla yapılabilmektedir. Ameliyat küçük bir keşiden girilip yapıldığı için hastalar çoğunlukla 24 saat içerisinde taburcu olabilirler. Safra kesesindeki taşlar ise, genellikle sessiz seyrederler. Çoğunlukla tesadüfen fark edilmektedirler. Fakat bir süre sonra bu taşlar, var olan yer çekiminin etkisiyle hareket etmeye başlar ve safra kesesinin çıkışını kapayıp idrar çıkışını engellediği zaman belirti vermeye başlarlar. Eğer bu duruma enfeksiyon da eklenirse çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Tedavide çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak en sık kullanan yöntem laparoskopik ameliyatlardır. Safra kesesi ameliyatlarının sadece küçük bir kısmı açık ameliyat ile gerçekleştirilmektedir.

Kist Hidatik

“Köpek kisti” adıyla da bilinen bu hastalığın nedeni bir parazittir. Yaygın olarak karaciğerde görülür. ancak; böbrek, akciğer, dalak, karın iç yapılar ve nadir olarak da kalp, kemik ve beyin dokularında da kendini gösterebilmektedir. Bu hastalıkta en büyük sorun kistin zaman ile büyümesidir. Nadir olarak yırtılabilir ve sıvı karın içerisine boşalırsa uzun vadede çok fazla kist oluşabilir. Standart tedavisi cerrahidir. Kistin büyüklüğü, evresi gibi faktörlere göre cerrahi yöntemi değişebilmektedir. Bazı vakalarda iğne ile aspirasyon ve laparoskopi gibi yöntemler de kullanılabilir.

Pankreas Kanseri

Pankreas kanserleri oldukça zor belirti vermektedir. Bunun nedeni pankreasın bulunduğu yer itibari ile çok fazla lenf ve sinir ağlarına sahip olmasıdır. Türlü hormonlar ve enzimler salgılamakta görevli olan pankreas, salgıladığı insülin ve glukagon hormonları ile kan şekerini düzenlemektedir. Bu düzgün çalışmaz ise diyabet hastalığı ortaya çıkar. Pankreasta gelişim göstermeye başlayan kanser, lenflere sıçramamış ise durum biraz daha iç açıcıdır. Yapılan testler ve kontroller sonucunda tümör cerrahi yöntem ile çıkarılmaya uygunsa genellikle “Whippke Ameliyatı” uygulanır. Ancak tümör ileri evreyse cerrahi işlem pek tercih edilmez. Kemoterapi tedavisi ile hastanın tedavisi yapılır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir