Beslenme ve Diyet

Hindistan Cevizi yağının faydaları

Beslenme Diyetisyen uzmanı Hülya Çağatay Hindistan cevizi yağı hakkında bilgiler verdi. 

Hindistan cevizi yağı bitkisel doymuş yağlar sınıfındadır. Hindistan cevizi meyvesinin etli bölümünden elde edilir. Oda sıcaklığında katı halde bulunur.

Doğal bir bileşik olan laurik asiten zengindir. Laurik asit antibakteriyel, antioksidan ve mantar önleyici özellik göstermektedir. Yapılan araştırmalar laurik asidin insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ve edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu (AIDS) geçiren kişilerin semptomların hafiflettiğini göstermektedir.

Diyet lifi, mineral ve vitaminlerden zengin bir besin kaynağıdır. Kolay bir şekilde metabolize edilirler. Fakat tek bir besinden mucizeler beklemek oldukça yanlıştır.Ilımı ve kontrollü düzeyde, beslenmede çeşitlilik açısından ara sıra kullanmakta fayda vardır.

Sağlık Üzerine Etkileri

Obezite:

Yapılan bir çalışmada diyete takviye olarak eklenen hindistan cevizi yağı obez bireylerde abdominal obezite üzerinde azalmayı desteklemiştir. Fakat yapılan başka bir çalışmada ise kilo kaybına yardımcı olmadığı rapor edilmiştir. Bu noktada tek bir besinden mucize beklemek yanlıştır. Porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilebilir fakat zayıflama üzerine etkisi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardr.

Kolesterol:

Yapılan bir çalışmada hindistan cevizi yağı tüketimi iyi kolesterol olarak tanımlanan HDL’de anlamlı bir artış göstermiştir.

Kalp – Damar Hastalıkları:

Kan lipid oranında anlamlı bir düşüş gözlendiği için kalp hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıklarda tercih edilebileceği tespit edilmiştir. Fakat bu konu hakkında da çok fazla çalışma olmadığından ılımlı miktarlarda tüketmekte fayda vardır.

İnsülin Direnci:

Kan şekeri değerini belirleme amacıyla yapılan HbA1c’de azalma gösterdiği belirtilmiştir. İnsülin duyarlılığında azalmaya sebep olmuştur.

Alzheimer :

Alzheimer çağımızda sıklıkla rastladığımız bir hastalıktır. Fakat kesin tedavi eden bir ilaç tedavisi yoktur.

Nöron kayıplarını önleme sürecinde hücre beslenmesi önemli bir etmendir ve hücre enerjisi için iyi bir kaynak olarak orta zincirli yağ asitleri kullanılmaktadır.  Alzheimer hastalarında meydana gelen nöron kayıplarını önlemede Hindistan cevizi yağı tercih edilen bir bitkisel doymuş yağ seçeneğidir. Yapılan bir çalışmada Hindistan cevizi yağı ile zenginleştirilmiş Akdeniz diyeti uygulandığında bilişsel fonksiyonlarda pozitif etki görüldüğü rapor edilmiştir.

iletişim ; hulyacagataydiyet@gmail.com

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir