Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Hpv ve serviks kanseri

Serviks kanseri kadın kanserleri içerisinde ikinci sırada en sık görülen kanser türüdür.Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Türkiye’de ise serviks kanseri en sık görülen 8. kanser türüdür. Human Papillomavirus (HPV) infeksiyonları, bazı yardımcı faktörlerin de etkisiyle serviks kanserine yol açar. HPV virus ailesinin yüksek riskli tipleri serviks kanserine yol açabilen anormal hücrelerin gelişmesine neden olabilmektedir. Gerçekten serviks kanseri olgularının çoğuna iki tip HPV (HPV 16 ve 18) neden olmaktadır. Serviks kanseri olgularının aşağı yukarı % 70’inde bu iki tip bulunmuştur. Sık görülen genital infeksiyonlara sebep olması dolayısı ile HPV ile mücadele ayrı bir önem kazanmaktadır.

Op. Dr.Mustafa Derda Kaya
Op. Dr.Mustafa Derda Kaya

HPV, ABD’de cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenidir. HPV virüs ailesinin yaklaşık olarak 80 kadarı cinsel yolla bulaşarak serviksi enfekte eder. Bu enfeksiyonların yaklaşık yarısı, serviks kanseri ile ilişkilidir. HPV’in genital siğillerin %90’ ına ve serviks kanserlerinin %70’ ine neden olan iki tipine karşı bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının en az beş yıl süre ile HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır. HPV esas olarak cinsel yolla bulaşmaktadır. HPV ile enfekte olma oranı seksüel aktif genç nüfusta %80 lere kadar ulaşmaktadır. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır.

Düzenli jinekolojik muayene ve Pap-smear testi serviks kanserinden korunmada yardımcıdır. Serviksdeki değişiklikler, Pap- smear testi ile tespit edilerek kanser gelişmeden tedavi edilebilir. Düzenli Pap-smear testi yaptırmayan kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır.Bunun yanında sigara içmek serviks kanseri riskini artırır.Birtakım çalışmalarda bazı vitamin ve minerallerin serviks kanseri riskini azalttığını göstermekle birlikte bu henüz kanıtlanmamıştır. HPV enfeksiyonu çok yaygın olduğundan ve her yaşta görülebileceğinden, cinsel olarak aktif olan kadınlar hayatları boyunca bu riskle karşı karşıya kalabilirler. HPV virüsü ile daha önce ile karşılaşmış olmak mutlak bağışıklık kazanmak anlamına gelmeyebilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir