Enfeksiyon Hastalıkları

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, çoğunlukla idrar yaparken yanma ve idrar yollarında oluşan ağrıyla belirti verir; tedavi edilmediği taktirde uzun sürede kalıcı sorunlara sebep olabilir.

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda çok görülen bir hastalıktır. Bunun nedeni de kadınların kısa idrar kanalı olmasıdır ve bu, enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırır. Hastalık bol sıvı alarak kendiliğinden geçebilir, zaman zaman antibiyotik tedavisine de gerek duyulabilir.

Op. Dr.Burçin Tunç
Op. Dr.Burçin Tunç

Çocuklarda ve Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çok sık olmasa da hastalık çocuklarda görülebilir. Çocuklarda ve erkeklerde idrar yolları enfeksiyonu geliştiyse muhakkak altta yatan bir sebep var mı yok mu araştırılmalıdır. İdrar yolları enfeksiyonları teşhisi oldukça basit bir tahlille yapılabilir. Hastalığın temel sebebiyse bakterilerdir.

Normalde vücuttan atılması kolay olan bakteriler bazı zamanlarda vücudun savunma mekanizmasını bozar ve enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.

Alt İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları alt ve üst solunum yollarına bağlı olarak ikiye ayrılır. Alt idrar yolu enfeksiyonları, kişide idrar yaparken yanma şikayetiyle kendini gösterir. Sorunun kaynağı genellikle üretra ve idrar torbasına bağlı bir enfeksiyondur. Erkeklerde en önemli nedenlerine bakacak olursak genç erkeklerde bel soğukluğu, yaşlı erkeklerde ise prostat hastalığıdır. Ayrıca, cinsel birliktelik sırasında bulaşabilen mikroorganizmalar da enfeksiyona sebep olabilir. Vajinal kremler, cerrahi operasyonlar, sonda takılması, kayganlaştırıcılar da idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.

Üst İdrar Yolu Enfeksiyonu

Üst idrar yolları enfeksiyonlarıysa, tedavisinde geç kalınan alt idrar yolu enfeksiyonlarının zamanla mesaneden yukarıya çıkarak farklı bölgelerde enfeksiyonlara neden olması sonucu oluşur. Ayrıca böbrek taşları da üst üriner sistem enfeksiyonlarının önemli sebeplerindendir. Enfeksiyonun böbreklere kadar ilerlemesi, hastalığı ağırlaştırabilir. Bu hastaların acilen tedavi olmaları gerekir. Tedavi tam olarak yapılmazsa böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Genellikle tedaviyi hastanın kendisi yapabilir. Bol sıvı tüketmek bu tedavi sürecinin en önemli unsurudur. Antibiyotik tedavisi de gerekebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  • Titreme,
  • Yüksek ateş ,
  • Mide bulantısı ,
  • Bel ağrısı ,
  • Sık tuvalete çıkmak ,
  • İdrar yaparken yanma ,
  • İdrardan kan gelmesi ,

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonunun bakteriyel bir enfeksiyon olup, nedenleri;

  • Böbrek taşları,
  • Kabızlık ,
  • Mesanenin tam olarak boşaltılamaması ,
  • Genital hijyenin sağlanamaması

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir