Ağız ve Diş Sağlığı

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sürecinde anestezi uygulanacağından dolayı hasta ağrı hissetmeyecektir ve uygulama sonrasında oluşan hafif ağrılar hekim gözetiminde verilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınmaktadır.

İmplant Tedavisi Hangi Süreçleri İçerir?

Muayene Aşaması

Cerrahi müdahaleye başlamadan önce elbette hekimin, hastanın bu tedavi için uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Tedaviye karar veren hasta hekimle görüşür, hekim ağız yapısını röntgen ve kemik dokusu detayı için de tomografi yardımıyla inceler ve ona göre tedavi için bir plan çıkarır.

Uzm. Dt. Mehmet Ali Koldaş

Tedavi planının uygulanması için hastanın sağlık durumunun uygunluğuna bakılmalıdır. Örneğin, diyabet hastalarına, hamilelere, kalp rahatsızlığına ve yüksek tansiyona sahip kişilere implant tedavisi yapılamamaktadır. Buna bağlı olarak hastanın sağlık durumunun incelenmesi, tedavi sürecinde başlamadan önce atılacak en önemli adım olacaktır.

Cerrahi Aşama

Öncelikle tedavi uygulanacak bölge lokal anestezi ile -hastanın ve doktorun anlaşmasına bağlı olarak genel anestezi de uygulanabilmektedir.- uyuşturulur. Sonrasında takılacak protezlere destek amacıyla yerleştirilen implantlar yani yapay diş kökleri de sayılabilen ve uzun süre kullanılabilen titanyum vidalar, çene kemiğine yerleştirilir. Her bir implantın yapılması maksimum 10-15 dakika sürmektedir. Yerleştirilen implantların öncelikle çene kemiğine tutunması gerekmektedir çünkü gerçek diş kökünün yerini alabilmesi için çene kemiğiyle kaynaşması ve uyuşması gerekmektedir. Bu süre kemik yapısına da bağlı olarak değişebilmekte ancak genel olarak 3 ila 6 ay arasında bir bekleme süresine sahiptir. Bu süre zarfında implantlar, üzerine konacak olan protezleri taşıyacak duruma gelerek işlemin son aşamasına hazır olunur. Bazı hekimlerin belirttiğine göre eğer hasta oldukça güçlü bir kemik yapısına sahipse bekleme süresine gerek kalmamakta ve diş yerleşimi hemen yapılabilmektedir. Bu da elbette iyileşme sürecini en aza indirir ve zaman kazanma şansına sahip olmak anlamına gelir. İmplantlar yapıldıktan ve bekleme süresi sona erdikten sonra yani implant, protez dişi kaldıracak güce eriştikten sonra üzerine kalıcı protez uygulaması yapılır ve tedavi sonlanır.

Tüm bu aşamaların gerçekleşebilmesi için hastanın güçlü bir çene kemik yapısına ve sağlıklı diş etlerine sahip olması gerekmektedir. Bu etkenlere sahip olmayan hastalar da umudunu kaybetmemelidir çünkü günümüz teknolojisinde ‘’ilave kemik cerrahisi’’ uygulaması da mümkündür.

İlave kemik cerrahisi nedir?

İmplant tedavisinde yeterli güçte ve boyutta olmayan kemik yapısı için lokal anesteziyle birlikte kemiğin, kemik tozu takviyesi yapılarak kalınlığının ve yüksekliğinin arttırılmasıdır. Yerleştirilen kemik tozunun hastanın kemiğiyle yer değiştirebilmesi ve implant desteği için yeterli güce gelebilmesi için ortalama 6 ay kadar beklenmesi gerekmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir