Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Kadınlarda kanserden korunma yolları

2015 yılı verilerimize göre ülkemizde her yıl 97 bin erkek ve 62 bin kadın ve toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmaktadır.

Ülkemizde kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Meme kanserinden sonra en sık görülen kanserler sırasıyla; tiroid, kalın bağırsak, rahim, akciğer, mide, yumurtalık, lenfoma, beyin ve rahim ağzı kanserleridir.

Bazı çevresel ve genetik faktörler kansere yakalanma ihtimalinizi arttırır. Bunlara kanser risk faktörleri diyoruz. Kanser risk faktörleri bilirseniz, bu hastalıktan korunabilir veya çok erken evrede tanı koyulma şansı elde edilebilirsiniz. Kanser riskinizi birçok yolla azaltabilirsiniz:

Prof. Dr.Mustafa Özdoğan
Prof. Dr.Mustafa Özdoğan

-Sigara içmeyin, ve pasif içicilikten sakının. Sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünde ana etken olduğu artık bilinmektedir.

-Meme, rahim ağzı (serviks), ve kalın bağırsak kanserleri için önerilen sıklıklarda düzenli tarama yaptırın. Tarama yöntemleri, kanserleri erken aşamada yakalamak için en iyi yöntemlerdir, çünkü erken evrede kanserin tedavisi çok daha kolaydır.

-Cildinizi güneşten ve solaryumdan koruyun. Cilt kanserleri sık görülür ve cilt kanserlerinin birçoğunda sebep güneşin ultraviyole ışınlarına maruziyettir.

-Egzersiz yapın ve sağlıklı bir kiloda kalın. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi bir yaşam tarzı olarak benimsemeniz birçok kanser için riskinizi azaltacaktır.

-HPV aşısı ile HPV ilişkili kanserlerden (rahim ağzı, baş-boyun kanserleri) korunabilirsiniz. 9-26 yaş aralığındaki uygulanan HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden büyük oranda korunabilirsiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir