Cinsel SağlıkDermatoloji – Cilt Hastalıkları

Performans artırıcı ilaçlar ve cilt kanseri mi? Dediniz.

PERFORMANS ARTIRICI İLAÇLAR VE CİLT KANSERİ ARASINDA BİR İLİŞKİ OLABİLİR Mİ?

25 848 Sağlik Çalışanı erkek on sene içerisinde takip edildiğinde Sildenafil kullanımı ve kötü bir cilt kanseri türü olan Malign Melonama görülme sıklığı arasında belirgin bir ilişki saptanmıştır.
Amerika Birleşik Devletlerinde 2000 yılında başlatılan ve 25 848 erkeğin katıldığı Sağlık profesyonelleri Çalışma Grubunun takip sonuçları JAMA Dahiliye Dergisinin Haziran sayısında yayınlandı. Sildenafil bir fofodiesteraz enzimi üzerinden bozarak ereksiyon sorununda kullanılmaktadır. Bu enzimin yakın ilişkide bulunduğu melanoma hücrelerinin artmasında sorumlu olan digger bazı enzimler (RAS/RAF APK ve ERK) üzerinden melanoma hücrelerinin daha hızlı ve saldırgan bir şekilde yayılmasına neden olabileceği ileri sürüldü.
Çalışma grubnunda takip süresince Melanoma, Skuamaz Hücreli Cilt Kanseri (SHK) ve Bazal Hücreli Karsinoma (BHK) saptanan bireyler incelendi.

Prof. Dr.Serdar Akgün

Melanoma görülmesi ve sildenafil kullanımı arasında belirgin bir risk (Hazard Ratio: HR % 1.84 )saptanmasına karşın SHK ve BHK arasında aynı derecde güçlü bir bağlantı (HR % 0.84 ve % 1.09) saptanmamıştır. Sildenafil kullanımın bir kez kullanılmasının bile melanoma riski açsından önemli etkisi olduğu istatistiki olarak gösterilmiştir. ,
Araştırmacılar bu açlışmanın tek başına Sildenafil kullanımı için bir öneri oluşturmayacağını fakat konun uzun dönemli olarak araştırılmasının gerekli olduğunu söylemişlerdier.
JAMA Intern Med. 2014 Jun;174(6):964-7. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir