Kalp ve Damar & Kardiyoloji

Kalp sağlığınız için yumurtayı doğru tüketin

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Kardiyoloj uzmanları yumurta tüketimi ve kalp sağlığına ilişkin yanlış bilinenlere dikkat çekerek, doğru tüketilmesi kaydıyla yumurtanın sağlığa faydalı bir besin olduğunu belirtiyor.

İçeriğindeki yüksek kolesterol nedeniyle kalp hastalarının, yumurta yemesinin sağlıkları için iyi olmadığı yönünde yaygın bir kanaat bulunuyor. Ancak yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, gıdaların içindeki kolesterol miktarlarının kan kolesterol düzeylerine etkisi yüksek olmuyor. Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor. Üstelik kalbi koruyucu nitelikte olan birçok vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içeriyor. Kolesterolü asıl yükselten ise; gıdaların içindeki doymuş ve trans yağlar ile gıdanın şeker- nişasta içeriği. Yumurta sarısı, yüksek miktarda (yumurta başına ortalama 212 mg) kolesterol içeriyor. Bu kolesterol, kan kolesterolünü son derece sınırlı ölçüde etkiliyor. Yumurtada kolesterol dışında, yüksek miktarda protein (yumurta başına 6 gr) ve hepsi de kalp hastalığından koruyucu nitelikte olan B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit ve daha başka pek çok mikrobesleyici de bulunuyor. Söz konusu mikrobesleyicilerin arasında hafızayı koruyucu etki eden kolin ile görme kaybını engelleyici etki gösteren lutein de bulunuyor.  

Yumurta tüketimi nasıl olmalı?  

Sağlıklı bireylerin günde bir yumurta tüketmesinde sakınca bulunmuyor. Şeker hastaları için ise günde bir yumurta çok hafif de olsa riski artırabiliyor. Diyabeti olanlar veya kalp krizi geçirmiş olanlar daha çok yumurtanın beyazını yemeli, yumurta sarısını ise haftada üç defadan daha fazla tüketmemeli. Ancak yumurtanın zararı olmaması, sucuklu yumurtanın veya üç yumurtalı omletlerin faydalı olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca yumurtanın kek, pasta ve daha pek çok gıda da kullanıldığını unutmayın.  

Yumurtayı haşlamayı tercih edin  

Yumurtayı yağda pişirmek yerine, haşlama ya da suda pişirmeyi tercih edin. Sonuçta yumurta da dikkatli tüketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesi. Tüm gıdalarda söz konusu olduğu şekilde bilinçli ve ölçülü tüketimi en iyisi.  

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir