Hematoloji ( Kan Hastalıkları )

Kandaki Üre miktarının ne kadar olması gerekir?

Üremi Nedir?

Üremi, böbrek fonksiyonlarının tam çalışmadığı durumlarda karşımıza çıkan bir hastalıktır. Proteinli gıdaların kullanılması ve parçalanması sonucunda oluşan “Üre” dediğimiz zararlı maddelerin, böbrek tarafından vücuttan atılamaması ve birikmesinden dolayı üremi meydana gelir. İdrar yoluyla vücuttan atlamayan fazla üre kanda birikir.

Kandaki Üre Miktarının Ne Kadar Olması Gerekir?

Sağlığı yerinde olan ve metabolizmasında herhangi bir problem olmayan kişilerin kanındaki üre seviyesinin 10- 16 mg/dl arasında olmalıdır. Kandaki üre seviyesi 5 mg/dl’den az ise ya da 50 mg/dl’den fazla ise altında yatan neden kesinlikle araştırılmalıdır. Kişiden kişiye göre değerlerde farklılıkta gözlemlenebilmektedir.

Üremi Belirtileri Nelerdir?

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kansızlık
  • Ağız kuruluğu
  • Yüksek tansiyon
  • Ruhsal durumlarda bozukluk
  • Kalp rahatsızlıkları

Neden Olur?

Fazla protein tüketimi, az su içme, böbrek sorunları, kalp rahatsızlıkları, sindirim sistemi sorunları ve kontrolsüz diyet en büyük üremi nedenleridir. Bunun haricinde; çok fazla egzersiz yapma ve uzun süreli aç kalma kaynaklı da üremi görülebilir.

Üreminin Tedavisi Nedir?

Üreminin tedavisinde üremiye neden olan asıl neden, araştırılmalıdır. Tedavisi de buna yönelik olacaktır. Üremiye neden olan sebep bulunursa vücuttaki üre yüksekliği de ortadan kalkacaktır. Hastaların vakit kaybetmeden bir doktora danışmaları hastalığının seyri bakımından oldukça önemlidir. Eğer tedaviye geç kalınıp, hastalığın son safhasına gelindiyse böbrek nakli kaçınılmazdır.

Peki Üre Düşüklüğünde Neler Olur?

Kanda üre seviyesinin düşük olması pek fazla görülmemektedir. Genellikle proteinin vücutta tam işlenemediği ya da pankreasta bir problem olduğunda karşımıza çıkan üre düşüklüğü, proteinin çok fazla alınmadığı ya da sindirilemediği zamanlarda karşımıza çıkar. Çeşitli ilaç kullanımları veya çok fazla su tüketimi de üre düşüklüğünün nedenleri arasında gösterilebilir. Diyabet, tüberküloz, karaciğer hastalıkları, pankreas kanseri veya yetmezliği, siroz, ishal gibi bazı hastalıklar da üre düşüklüğüne neden olmaktadır.

Kandaki Üre Miktarı Üre (BUN) Testiyle Öğrenilebiliyor!

Kandaki üre seviyesini üre testi ile öğrenmek mümkün. Böbrek hastalığı ya da yetmezliğinden şüphelendiği durumlarda bu test yapılır. Üre testi koldan alınan kan örneği ile yapılır. Testi yapılacak kişi en az 24 saat önce protein içeren bir şey yememelidir. Proteinli gıdalar tüketildiği takdirde, kandaki üre miktarı yüksek çıkacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir