Üroloji

Kasık Fıtığı

Kasık fıtığı (Inguinal Herni) nedir? Çocukta neden oluşur?

Kasık fıtığı çocuklarda sık rastlanan bir hastalıktır. Erkeklerde daha sık görülür, ancak kızlarda da rastlanır.

Erkek çocuklarda testisler gebelik başında karın içinde oluşur. Gebelik ilerledikçe periton adı verilen karın zarı kasık kanalı içine doğru cepleşerek testis torbasına kadar inen bir tünel oluşur. Gebeliğin sonuna doğru testisler kasık kanalında oluşan bu tünelden torbaya iner. Testis torbaya indikten sonra normalde bu tünel kapanır. Ancak çocukların %2-3’ünde bu tünel kapanmaz ve kasık kanalı içinde bir açıklık kalır. Bu açık tünele bağırsak gibi karın organlarının girmesine kasık fıtığı veya inguinal herni adı verilir.

Kasık fıtığı (Inguinal Herni) belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Abdurrahman Önen 

Genellikle kasık bölgesinde bir kabartı veya şişlik ile kendini gösterir. Özellikle çocuk uykuda veya sakin dururken bu şişlik kendiliğinde küçülebilir veya kaybolabilir. Genellikle çocuğun karın içi basıncını arttıran hareketlilik, ağlama ve ıkınma gibi durumlarda şişlik belirginleşir veya büyür. Burada şişliğe neden olan çoğunlukla ince bağırsağın yer almasıdır. Kız çocuklarda ise genellikle ince bağırsakların yanından over yani yumurtalık da kasık kanalına girip şişliğe neden olur. İçeriye giren organlar bazen kasık kanalında kalıp sıkışabilir. Bu durumda içeri giren barsak veya yumurtalık kangren olup yani çürüyüp ölebilir. 

Kasık fıtığı (Inguinal Herni) tanı nasıl konur?

Kasık fıtığının tanısı genellikle annenin verdiği hikaye (öykü) ile konur. Annenin çocuğunu severken, altını değiştirirken veya banyo yaptırırken kasık bölgesinde bir kabartı veya şişlik fark etmesiyle saptanır. Doktorun dikkatli fizik muayenesi ile tanı netleşir. Tanı için bir görüntüleme yöntemine gerek yoktur. Ancak şüpheli durumlarda ultrason çekilebilir. 

Kasık fıtığı (Inguinal Herni) nasıl tedavi edilir?

Kasık fıtığı anatomik (yapısal) bir açıklık olduğu için ilaç ile tedavisi yoktur. Tanı konduktan sonra, acil değil ancak en kısa zamanda ameliyat ile fıtık giderilmelidir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir