Sağlık Haber

Kemik iliği nakli ile Hayata yeniden “Merhaba” dediler

Öğretmen olma hayali kurarken pek çok sağlık sorununu birden yaşayan Gülbahar Baykal, arabasını tamir ettirirken rahatsızlanan klasik otomobil tutkunu Samet Başbuğ, diş dolgusu yaptırırken kanama şikayetlerinin durmaması ile hasta olduğunu öğrenen Beyhan Al Taşçı… 

Bu isimlerin hepsinin ortak özelliği çeşitli kan hastalıkları nedeniyle kemik iliği nakli olarak yaşama ikinci kez sıkıca tutunmaları… Memorial Şişli Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen kök hücre nakli ile hayata dönen lösemi, lenfoma ve Multipl miyelom hastaları, 15 Eylül Lenfoma Farkındalık Günü öncesi bu kez ikinci doğum günlerini kutlamak için bir araya geldi. Hastalar tedavilerini yürüten doktorları Memorial Şişli Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem İzmir Güner ile birlikte pasta keserek yeni bir yaşama hep birlikte merhaba dedi.

850 kan kanseri hastası kemik iliği nakli ile sağlığına kavuştu

Yetişkin kemik iliği nakli konusunda, dünyada ve ülkemizde referans merkezlerinden biri olan, Memorial Şişli Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde bugüne kadar 850 hastaya kök hücre nakli yapıldı. Merkez deneyimli kadrosu, ileri teknolojileri uluslararası standartlardaki tam donanımlı nakil ünitesi ve multidisipliner tedavi anlayışı ile hastalarına ayrıcalıklı bir ortamda tedavi olma olanağı sunuyor. Her yıl ülkemizden ve dünyanın pek çok ülkesinden hastalara kan kanseri tedavisi ile kemik iliği nakli yapıldığını belirten Doç. Dr. Güner, “Merkezimizde bugüne kadar nakillerin %62‘si allogeneik (akraba içi – akraba dışı donörden + HLA yarı uyumlu donörden), % 38’i otolog nakil (kendi kemik iliğinden) olarak gerçekleştirildi. Kök hücre nakli düşünülen her hastayı mutlaka nakil öncesinde psikiyatri uzmanı, KBB uzmanı, kardiyoloji uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, diyetisyen ve diş hastalıkları uzmanı da değerlendirmektedir. Ayrıca nakil için merkeze başvuran hastaların otolog nakillerde 60, allojenik nakillerde ise 90 gün izleme süreçleri bulunmaktadır. Bu süreçler tamamlandıktan sonra ise nakil olan hastalar yaşam boyu takip altında tutulmaktadır. Uyguladığımız tedavi yöntemleri ve kemik iliği nakli ile hastalığı sağlığına kavuşan hastalarımız ile 15 Eylül Lenfoma Farkındalık Günü öncesinde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hastalarımızı sağlıklı günlerinin devam etmesi bizim de en büyük dileğimizdir” diye konuştu.

Memorial Şişli Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi farklı hastalıklar nedeniyle bambaşka yaşam öykülerine de ev sahipliği yapıyor. 

İşte bunlardan bazıları: 

Klasik arabasını tedavisi boyunca camdan seyretti

Çok sevdiği klasik Murad-124 arabasını tamire götüren 28 yaşındaki Samet Başbuğ, kendisini halsiz hissediyordu. Arabası tamir olana kadar yakındaki hastaneye kontrole giden Samet Başbuğ’a akut lenfoblastik lösemi teşhisi konuldu. Yaklaşık 6 ay hastanede tedavisi yapılan Başbuğ’a arkadaşları her gün klasik arabasını getirerek camdan gösterdi. İlaç tedavisi bittikten sonra babasından yapılan kemik iliği nakli ile hastalığı yenen Başbuğ, “Hastalığım boyunca arkadaşlarımın camdan seyrettirdiği klasik arabamla sağlıklı bir şekilde evime dönmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. 

Üniversiteye bir sene yarı baygın gidip geldim

Gülbahar Baykal’ın tek hayali okuyup öğretmen olmaktı. Coğrafya öğretmenliğini kazanan genç öğretmen adayı Baykal, okulun son sınıfında uzun süren halsizlik, iştahsızlık şikayeteri ve ağzında çıkan aftlar nedeniyle doktora gitti. Yapılan tetkiklerde akut miyeloid lösemi teşhisi konuldu. Baykal, tedavi sürecinde okuluna da hiç aksatmadan devam etti. İlaç tedavisinden sonra kız kardeşinden yapılan kemik iliği nakli ile hayata ikinci kez merhaba diyen Baykal, “ Tedavimden sonra okulumu da bitirerek diplomamı aldım. Şimdi yeni atanacağım bir okulda çocuklarıma ders vereceğim günlerinin hayalini kuruyorum” dedi. 

Diş dolgum hastalığımı ortaya çıkardı

Beyhan Al Taşçı’nın diş doktorunda dolgu işlemi sırasında diş etinde başlayan kanamalar sık sık devam etmeye başladı. Doktorunun tavsiyesi ile hematoloji bölümünde kan tahlilleri yaptıran Beyhan Al Taşçı’ya akut miyeloid lösemi teşhisi konuldu. İlaç tedavi süreci bittikten sonra kendisinden yani otolog kemik iliği nakli yapılan Beyhan Al Taşçı, hastalığı yenmeyi başardı. Hastalığa yakalandığı zaman motivasyonunu düşürmediğini söyleyen Taşçı, “Hastalığı kendi iliğimden yapılan kök hücre nakli ile yendim. İkinci hayatıma merhaba demenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir