Plastik ve Estetik Cerrahi

Kepçe kulak ameliyatı kimlere ve nasıl yapılır?

Kepçe kulak deformitesi beyaz ırkta yaklaşık % 5 görülme sıklığıyla oldukça yaygın bir deformitedir.

Kalıtımsal olarak geçiş gösterir ve genellikle antihelikal kıvrım dediğimiz kulağın en dıştaki kıvrımının yetersiz gelişimesi sonuçu ortaya çıkar. Çocukluk döneminde yarattığı psikolojik stres, duygusal travma ve davranış problemleri beraberinde okul ortamında sürekli alay konusu olması davranış olarak pek çok problemi beraberinde getirir. Bu nedenle kepçe kulak deformitesini düzeltme ameliyatı, çocuk hastanın gelecekteki ruhsal yaşamı açısından gerekli bir ameliyattır. Kepçe kulak deformitesini düzeltici ameliyatın ne zaman yapılması gerektiği, hastanın kulak gelişimine ve okula başlama yaşına bağlıdır. Kulak gelişimini tama yakın olarak 6-7 yaşlarında tamamladığından kepçe kulak ameliyatı bu yaşlarda yapılabilir.

Op. Dr.Betül Cengiz
Op. Dr.Betül Cengiz

Kepçe kulak ameliyatı ile kulak kıkırdaklarına yeni bir şekil verilerek oluşan yeni şekil dikişle sabitlenir. Bilimsel çalışmalarda kepçe kulak ameliyatları sonuçları değerlendirildiğin de uzun sürede kıkırdak gelişimini bozmadığı saptanmıştır. O yüzden küçük yaşta yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Kepçe kulak ameliyatlarında kıkırdağın kesildiği ve kesilmediği iki tip teknik vardır. Kıkırdak kesilerek yapılan ameliyatlar sonrasında görülen komplikasyonların çok olması nedeniyle son yıllarda fazla uygulanmamaktadır. Kıkırdağın kesilmeden şekillendirilmesi daha kolay ve iyileşme süresi kısa olan az riskli ameliyatlardır. Ameliyat süresi ortalama 1.5 saat civarında olup ameliyat sonrası bandajlar 3-5 gün arası kalır ve aralıklı olarak pansuman yapılır. Ortalama 1 hafta içinde kişi normal yaşantısına geri dönebilir. Sadece geceleri yatarken yumuşak bir sargı ya da bandana ile kulaklarını 2-3 ay kadar kapatması istenir. Çok zor olmayan basit bir cerrahi olmasına rağmen sonuçları çocukların ve yetişkinlerin ruh sağlığı ve estetik güzelliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir