KBB (Кulak Burun Boğaz)

Kepçe kulak ameliyatı / sıkça sorulanlar

Kepçe kulak baş boyun bölgesinin en sık rastlanan doğumsal anomalisidir. Kulak sayvanının baş ile normalde 20-30 derece olan açısından daha geniş bir açıyla ayrılmasından ve/veya kulakta oluşması gereken kıvrımların yetersiz veya hiç oluşmaması ile karakterizedir.

Kimler Kepçe Kulak Ameliyatı Olur?

Aşırı belirgin kulaklar birçok hastamızda psikolojik problemlere, özgüven eksikliğine neden olabiliyor. Özellikle okul çağında çocuklar arkadaşlarından gelecek tepkilere çok duyarlı olabilmektedirler. Kulağının aşırı görünür olmasından rahatsız olan, özellikle kulaklarının görüntüsü nedeniyle saçlarını toplayamayan kadınlar otoplasti operasyonu ile doğal bir görünüme sahip olabilirler.

Otoplasti Ameliyatı İçin En uygun Yaş Kaçtır?

Op. Dr. Ali KAVUZLU
Op. Dr. Ali KAVUZLU

Her yaşta kepçe kulak ameliyatı yapılabilinir ancak bizim önerimiz hem psikolojik olarak etkilenmelerin önüne geçebilmek için hem de kulak kıkırdağı daha yumuşak olduğu için okul çağının başlangıcında (5-6 yaş) bu ameliyatın yapılmasıdır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Zor Bir Operasyon mudur?

Otoplasti operasyonu uygulanacak tekniğe göre yarım saat ile bir buçuk saat arasında sürer. Yetişkinlerde lokal / sedasyonlu / genel anestezi ile yapılabilir. Çocuklarda sedasyonlu veya genel anestezi tercih edilir. Kulak arkasından yapılan kesi ile kıkırdaklar zayıflatılarak dikişle olması gereken formu verilir ve kesi tekrar kapatılır. Hasta açısından göreceli olarak konforlu bir ameliyattır. Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Ameliyattan 1 gün sonra sargılar açılır. 1 hafta boyunca sporcu saç bandı ile kulakları korumak gerekir. 1 hafta sonra dikişler alınır. Sonraki 1-2 hafta sadece geceleri saç bandını takmayı öneririz.

Kepçe Kulak Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi otoplasti ameliyatında da birtakım riskler mevcuttur. Doku içerisine kan birikmesi ve enfeksiyon önde gelen komplikasyonlardır. Özenli bir operatif teknikle ve dikkatli bir postoperatif bakımla bu risklerin önüne geçebilmekteyiz.

Ameliyatsız Olarak Kepçe Kulak Düzeltilebilinir mi?

Muayenehane şartlarında, kesi yapılmadan dikiş teknikleri kullanılarak belli başlı kepçe kulak tipleri düzeltilebilinir. Bunun için kulak kıkırdaklarının çok sert olmamaları gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir