Genel Cerrahi

Kıl Dönmem Var Tedavi Ettirmezsem Sonucu Ne Olur?

Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesinin ne demek olduğunu anlamamız için öncelikli olarak açıkçası neden oluştuğunu bilmemiz gerekmektedir. Kıl dönmesi, özellikle sırt bölgemizdeki dökülen kılların iki kalçanın birleştiği noktada birikmesiyle başlar. Bölgede oluşan kıllar bizim oturup kalkmamıza bağlı olarakta o bölgedeki ciltten içeriye girerek girmeye başlar ve deri altı bölgesinde kıl kesiciği oluşturur. İşte böylelikle bu kıl kesiciğin oluşmasına da kıl dönmesi rahatsızlığı adı verilir. Kıl dönmesi durumlarını kolaylaştıracak durumlar arasında ise kıllı bir yapının olması ve dar pantolonlar giymek büyük rol oynuyor. Buna ilaveten ise oturarak çalışan insanlarda da sık görülebilmektedir. Bu bölgede biriken kıllar ise bizim sosyal yaşantımızı çok etkilerler. Oturup, kalkmada güçlük çekmeler oluşabilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi belirtileri hastalarda daha çok o bölgenin deliklerini farketmesi mümkün olmayacağı için daha çok doktora apse, ağrı ve akıntı ile başvururlar. Muayene ettiğimizde de kuyruk sokumu bölgesinde kıl dönmesine ait o bölgede delikler görmekteyiz. Ama daha çok şikayet için gelenler apse ve akıntı veya ağrı şikayeti belirtileri ile doktora başvururlar.

Kıl Dönmem Var Tedavi Ettirmezsem Sonucu Ne Olur?

Eğer kıl dönmesi var ise hastaların mutlaka uzman bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Çünkü ne kadar erken dönemde hastaneye gidilirse bu durumdan kurtulmaları o kadar erken olacaktır. Aynı zamanda ameliyat dışındaki seçeneklerinde geç olmadan uygulanması mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla erken dönemde başvuru önemli rol oynamaktadır. Eğer mevcut kıl dönmenizi bilmenize rağmen bununla ilgili herhangi bir tedaviyi olmuyorsanız bu bölgedeki yuva ve dokuda büyür. Böylelikle yapılacak her tedavideki cerrahi işlemlerde büyüyecektir. Bunların dışında literatürde yer alan tedavi edilmediği taktirde cilt kanserine yol açyığı bulguları da mevcuttur. Bu yüzden en erken dönemde başvurmanız gerekecektir.

Peki Kıl Dönmesi Hangi Evrelerden Oluşur?

Öncelikle kuyruk sokumundaki kıl dönmesinde hiçbir şikayeti olmayan hastalara evre 1 hastalar diyebiliriz. Evre 2 de ise apse ile belirti vermeler oluşacaktır. Evre 3 te ise bu akut sorunlar geçmiş daha önce cerrahi işlem yapılmış apseyi boşaltılmış bir alan olarak kendini göstermektedir. Evre 4 te ise yalnız kuyruk sokumu değil yan bölgelerde de kendini göstermekte olduğunu söyleyebiliriz. Evre 5 ise tekrarlayan durumla kendini göstermesi olarak gösterebiliriz. Kısacası bu 5 evrede özetlemek mümkün olacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir