Beslenme ve Diyet

Kış stresine karşı bağışıklığınızı koruyun

Yağışların başlaması, koronavirüs stresi, iş yoğunluğu, evlerde bilgisayar ve ekran başında geçirilen uzun süreler, insanların duygu durumunu ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar güneşin az göründüğü bu günlerde doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Yağışların etkisi, soğuk hava, pandemi kısıtlamaları, koronavirüs endişesi, evde daha fazla zaman geçirme, hareketsizlik stres yükünü artıyor. Sonuç olarak bağışıklık zayıflıyor.  Öncelikle koronadan uzak durmak, tüm önlemlere karşın yakalanırsak kolay atlatmak ve kış stresini öteleyebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, bunun yolunun da sağlıklı beslenmeden geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Garipağaoğlu, “Güçlü bir bağışıklık sistemi için farklı türden ve yeterli miktarda besinlerin tüketildiği bir beslenme alışkanlığı, düzenli uyku, düzenli egzersiz ile stresten uzak durmak bunların yanı sıra D vitaminini normal düzeyde tutmak gereklidir” diye konuştu.

D vitamini ruh sağlığını da etkiliyor

Pandemi nedeniyle evlere kapandığımız kış günlerinde, çağımızın en önemli sorunlarından birisi olan stresle mücadele etmenin daha da zorlaştığını belirten Garipağaoğlu,  “D vitamini eksikliği, zihinsel performansı olumsuz etkileyerek stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Stresten uzak kalabilmek ya da başa çıkabilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için C ve D vitaminlerinden yararlanılabilir. C vitamini doğal yollardan kolayca alınabilir. Hemen her çeşit sebze ve meyve, C vitamininden zengindir. Ancak söz konusu D vitamini olduğunda durum farklılık gösteriyor. Çünkü D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarıdır. Besinsel kaynakları son derece sınırlıdır. İlkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yeterli güneş ışığı maruziyeti ile üretilen D vitamini, vücutta karaciğer ve yağ dokularında depolanır. Güneş ışığının olmadığı kış aylarında gerekli olan vitamin, bu depolardan sağlanır. Depolar yetersiz ise içinde bulunduğumuz kış aylarında D vitamini eksikliği kaçınılmaz oluyor. Bu durumda D vitamini takviyesi almak ya da D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler tüketmek önemlidir. Özellikle yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde birçok gelişmiş ülkede uzmanlar tarafından D vitamini kullanımı ve D vitaminiyle zenginleştirilmiş sağlıklı gıdaların tüketimi öneriliyor” diye konuştu. 

D vitamini deposu peynirler

Muratbey’in birbirinden sağlıklı lezzetleri, D vitamini eksikliğinin giderilmesi ve bağışıklığın güçlendirilmesi için zengin seçenekler sunuyor. Muratbey’in D vitamini deposu “Burgu Plus” “Taze Peynir Plus” ve “Taze Kaşar Plus” peynirleri ve aynı şekilde çocuklara peyniri sevdirmek için üretilen dünyanın D vitamini ile zenginleştirilmiş ilk şekil şekil peyniri “Muratbey Misto”, bağışıklığı artırmaya ve günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.  Muratbey Plus ve Muratbey Misto ürünlerinin 100 gramı, 5 mikrogram D vitamini içeriyor. Bu ürünlerin sadece 100 gram tüketilmesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi’nde (TÜBER) 2 yaş üstündeki tüm bireyler için önerilen günlük D vitamini gereksiniminin %33’ü karşılanıyor. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir